Lockdownverhalen

Open tijdens lockdown

Creatief ondernemen over de grens heen

Door de coronacrisis kwam er voor eerst in 25 jaar weer een bewaakte grens tussen Vlaanderen en Nederland en werd het vrije verkeer van goederen en personen beperkt. In de zomerse podcastreeks Open tijdens lockdown gaan we vier afleveringen lang op zoek naar originele en verrassende verhalen van Vlaamse en Nederlandse entrepreneurs die hun creativiteit hebben aangewend om ondanks alles verder kijken. Vanaf eind augustus verscheen elke week een aflevering, waarin we achtereenvolgens inzoomen op de kleinhandel, de horeca, de cultuur- en IT-sector.

Deze podcast werd gemaakt door DIFT Media, in opdracht van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Nederlandse Ambassade te Brussel en de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag.

#1

In de eerste aflevering nemen we je mee naar Baarle-Hertog, een Vlaamse enclave omringd door Nederlands grondgebied. Waar je een winkel binnengaat in Vlaanderen en weer uitgaat in Nederland. Welke oplossingen bedachten de winkeliers? Welke obstakels lagen in de weg? En opende zich in de kleinhandel een grotere wereld tijdens de lockdown?

#2

In de tweede aflevering nemen we de cultuursector onder de loep. Cultuur is voor veel mensen een houvast in onzekere tijden en tal van kunstenaars hebben nieuwe manieren bedacht om de grens te overwinnen. We leggen ons oor te luister bij een koor in Middelburg, horen een 3D-printer ratelen in Eindhoven en reizen via Besmette Stad door tijd en ruimte. Gidsen van dienst zijn Caspar Veldkamp en Joop Daalmeijer.

#3

In deze derde aflevering dompelen we je onder in de gezelligste sector van de vier: horeca. We gaan een plaatje draaien op de jukebox van Disco Nel, een 94-jarige cafébazin uit de grensstreek, zoeken uit welke initiatieven zijn ontstaan om horeca-ondernemers in Vlaanderen en Nederland samen te brengen en kijken ook eens hoe een wereldwijd bierbrouwer zoals AB Inbev de crisis heeft getackeld. Deskundig commentaar krijg je van Dirk Beljaarts, algemeen directeur bij Koninklijke Horeca Nederland en Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen.

#4

 In deze vierde en laatste aflevering gaan we digitaal, net als we tijdens de lockdown massaal hebben gedaan. Overal ontstonden webshops, collega's zagen elkaar enkel nog via Zoom en IT-bedrijven werden met aanvragen bestookt. Wij deden navraag bij het speeddatebedrijf Dare To Date, de productontwikkelingsapp BUFFL en Tech tegen corona. Deskundig advies krijg je van Cocky Hilhorst, professor business en IT aan de Nyenrode Business Universiteit.

Alle afleveringen

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!