Inclusieve boekentalkshow en podcastreeks

Neverending Stories

door deBuren en ROSE Stories

Neverending Stories is een inclusieve boekentalkshow en podcastreeks van deBuren en ROSE Stories. Een talkshow voor een publiek uit Nederland, België en de Nederlandse Antillen waarin men boeken bespreekt die een nieuw licht werpen op thematieken die relevant zijn voor de superdiverse samenleving. Centraal staan de verhalen van biculturele schrijvers, met een focus op vrouwelijke schrijvers, als antwoord op de zeer actuele sociaal-ethische en maatschappelijke behoefte aan authentieke en van binnenuit vertelde verhalen die bijdragen aan een betere representatie van de samenleving.

Organisatie: deBuren en ROSE Stories. De inclusieve talkshow en podcastreeks Neverending Stories is een initiatief van ROSE Stories, in samenwerking met deBuren, Writers Unlimited en Watershed en wordt mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21 en het Nederlands letterenfonds.

Neverending Stories #1 | Neverending Poetry

In deze podcast gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met spoken-word artiest Lisette Ma Neza en dichteres en programmamaakster Fatena Al-Ghorra. Ze hebben het over de poëzie die hun blik op de wereld vormgeeft: Earthseed van Octavia Butler, Sister Outsider van Audre Lorde, Ithaka van Konstantínos Kaváfis en Habitus van Radna Fabias.

Neverending Stories #2 | Be a lady they said

In deze aflevering gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met actrice Ikram Aoulad en journaliste, historica en schrijfster Heleen Debruyne. Ze hebben het over de vaak tegenstrijdige en onmogelijke verwachtingen die opgelegd worden aan vrouwen en meisjes en over volgende werken: Be a lady they said van Camille Rainsville, Antigone in Molenbeek van Stefan Hertmans, Madame Bovary van Gustave Flaubert, Anna Karenina van Lev Tolstoj en The Joy Luck Club van Amy Tan.

Neverending Stories #3 | Zusterliefde

In deze aflevering gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met schrijfster Kristien Hemmerechts en theatermaakster en medeoprichter van BeHuman Nyira Hens. Zusterschap is een regelmatig terugkerend thema in de literatuur, vaak gaat het daarbij over een ambigue affectieve relatie die veelal gemythologiseerd wordt. Ze hebben het over zusterliefde en familieverwachtingen in werken als Goblin Market van Christina Rosetti, Little Women van Louisa May Alcott, de verfilming van The Colour Purple van Alice Walker en het werk van Toni Morrison, Bell Hooks en Audre Lorde.

Neverending Stories #4 | Reizende Vrouwen

In deze podcastaflevering spreekt gastvrouw Rachida Lamrabet met illustratrice, cartooniste en schrijfster Christina ´Chrostin´ De Witte en journalist, scenarist en auteur Gaea Schoeters over reizende vrouwen en schrijvende reizigers. Een gesprek over bekende vrouwelijke reizigers uit het verleden, over hun eigen reisverhalen, over de voor- en nadelen van het reizen als vrouw alleen en het dromen van een tijd waarin we weer zonder beperkingen op reis kunnen gaan.

Neverending Stories #5 | Escapisme

In deze podcastaflevering spreekt gastvrouw Rachida Lamrabet met beeldend kunstenares en illustratrice Fatinha Ramos en journaliste en schrijfster Nathalie Le Blanc over escapisme: de kunst van het ontsnappen aan het hier en nu. Samen met haar gasten schudt Rachida de mantel van het nu af om te verdwijnen in de verbeelding en te ontsnappen aan de wereld van het praktische nut. Een gesprek over de verschillende connotaties van escapisme en het gegeven dat het ontsnappen aan de werkelijkheid niet alleen een vlucht, maar ook een verrijking kan zijn.

Neverending Stories #6 | Beschaving

In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending Stories gaat gastvrouw Nifa Ansano in gesprek met Bernadette HeiligersDimitri Cloose en Elodie Heloise over hoe mensen omgaan met normen van beschaving. Is beschaving verbonden aan zelfpreservatie van de ik? Is de lijn van wat wel en niet mag fluïde?

Neverending Stories #7 | Female Future Writing

In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending Stories gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek over speculatieve literatuur met Mojdeh FeiliFiep van Bodegom en Annelies Verbeke.

Neverending Stories #8 | Thuis

Gastvrouw Rachida Lamrabet gaat in gesprek met Radna Fabias, debuterend auteur Ziya Altmış en columnist en schrijver Aya Sabi over wat 'thuis' voor hen betekent in hun leven en werk.

Neverending Stories #9 | Echo

In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending stories gaat Rachida Lamrabet in gesprek met Neske BeksSayonara Stutgard en Zawdie Sandvliet over de bruggen tussen zwart en wit, het belang van het werk van Toni Morrison en de Zwarte vrouwelijke stem. Het vertrekpunt van de avond is de bundel 'Echo' van Neske Beks.

Alle afleveringen

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!