Groetjes uit Rotterdam

De derdejaarsstudenten van het RITCS in Brussel gingen voor het Atelier Documentaire in het voorjaar van 2022 op werkbezoek in Rotterdam. Ze trokken door de Nederlandse havenstad en legden hun oor te luister bij interessante individuen. Het werden vier diverse audioportretten onder de noemer 'Groetjes uit Rotterdam’. Luister naar de verhalen van eenzame Filipijnse zeelieden, stormjagende waaghalzen, de bewoners van een iconische woontoren en enkele gelukszoekers aan een picknicktafel.

Deze podcastreeks is een samenwerking van deBuren en RITCS.

#1 Anouk Kellner – Waiting for Land 

'Waiting for Land' is een audiodocumentaire over Filipijnse zeevarenden. Eenzaamheid overheerst tijdens hun dagen op zee. Ze werken er maandenlang zonder écht contact met hun familie thuis. De interviews worden afgewisseld met field recordings. 

#2 Tinneke Van Ransbeeck – Stormjager

'Stormjager' is een audiodocumentaire over Maickel, Nikky en Simone die regelmatig gaan jagen op onweer en tornado’s. Moeder natuur laat zich niet op de kaart zetten, maar ze laat zich wel fotograferen en meten. Wat heb je nodig voor zo’n jacht, wie zit er naast jou en hoe zorg je ervoor dat je niet in een kist belandt? 

#3 Hannah Lyssens – Een toren

Al van kleins af aan vindt audiomaker Hannah Lyssens woontorens fascinerend. Wie wonen er achter al die raampjes? Welke verhalen stapelen zich er op? Door deze vragen met anderen te delen ontdekte ze dat velen met dezelfde nieuwsgierigheid naar zo’n gebouw kijken. Daarom trok ze voor deze documentaire met haar microfoon naar een iconische toren in Rotterdam. 

#4 Katoo De Langhe – Op zoek naar het paradijs

De Holland-Amerikalijn. Vanaf 1873 tot ver in de twintigste eeuw vertrokken duizenden mensen aan de Wilhelminakade in Rotterdam met de boot richting het beloofde land. Op zoek naar een beter leven, hun paradijs. Op die Wilhelminakade staat nu nog steeds het Hotel New York. Aan de gezellige picknicktafels voor het hotel genieten mensen van de zon. Katoo vraagt hen wat hun paradijs is.

Alle afleveringen

Tijdens haar opleiding radio aan het RITCS groeide Anouk Kellners liefde voor de audiokunst. Anouk maakt naast audiodocumentaires ook installaties, field recordings en muzikale soundscapes.

Tinneke Van Ransbeeck probeert al acht jaar tevergeefs een antwoord te geven op de vraag ‘Wat wil je later worden?’. Daarom houdt ze sinds kort een lijstje bij van beroepen die haar wél interessant lijken: zoals everzwijncoördinator, setdresser en stormjager. De audiodocumentaire Stormjager die Tinneke maakte na het werkbezoek in Rotterdam werd tijdens de uitreiking van de NTR Podcastprijs 2022 bekroond met de tweede prijs. Volgens de jury ‘een inzending met veel lucht en humor, kleurrijke figuren en een poëtische vertelwijze.’ 

Hannah Lyssens heeft een grote liefde voor geluid en muziek. Met een paar goed getrainde oren en een veel technische kennis hoopt ze de wereld keer op keer te verwonderen met haar werk. Een achtergrond in de podiumkunsten geeft haar het verlangen altijd te blijven spelen met tekst, muziek, beweging en ruimte. Als audiomaker creëert ze documentaires, fictie, installaties en radioprogramma's. 

Journalist en audiomaker Katoo De Langhe heeft een boon voor audiodocumentaires en is gefascineerd door het montageproces: luisteren met een koptelefoon, opnames in duizend stukken knippen en daarna een puzzel leggen met muziek en geluidseffecten tot er een verhaal ontstaat dat boeit en luisteraars zowel doet glimlachen als nadenken. 

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!