Groetjes uit België

De derdejaarsstudenten radio van het RITCS in Brussel legden hun oor te luisteren bij enkele markante Nederlanders die in België wonen. Dat leverde een reeks intrigerende portretten op.

Deze zomerse podcastreeks is een samenwerking van deBuren en RITCS.

Aflevering 1: Bijna Belg 

In deze radiodocumentaire onderzoekt Eva Vanderstricht haar Nederlands-Belgische identiteit. Dit doet ze niet alleen. Multi-instrumentalist, zanger en componist​ Fulco Ottervanger (bekend van Beraadgeslagen en De Beren Gieren) woont al zijn hele leven in België, maar zijn ouders zijn Nederlands. Hij is nostalgisch naar ´het Nederland dat nooit bestaan heeft'. Zijn zoektocht naar identiteit vertaalde hij in Grensdorp, het lijflied van de Nederbelg. In een muzikale reis gaan Eva en Fulco op zoek naar wat het betekent om een Nederbelg te zijn.

Aflevering 2: Henriette

In deze radiodocumentaire praat Pauline Augustyn met Henriette, die als kind verhuisde naar België maar pas veel later ontdekte waarom. Dit is het verhaal van Henriette en de ontdekking van een taboe in haar familie. 'Met mij heeft hij er nooit over gesproken, met niemand thuis, werkelijk met niemand.'

Aflevering 3: Kumi

Bérénice Coussement brengt in deze radiodocumentaire het verhaal van Kumi en haar haat-liefdeverhouding met haar geboorteland Suriname. Kumi houdt van haar geboorteland Suriname, al was er een zeer goede reden waarom ze er destijds moest vluchten. Wanner ze later terugkeert naar Suriname om er de man van haar leven te zoeken, krijgen ze samen twee kinderen. Maar voor haar ogen ziet ze de geschiedenis zich herhalen bij haar eigen dochter.

Aflevering 4: Rommy

In deze radiodocumentaire neemt Maria-Laura Neefs ons mee langs de bergen en dalen in het leven van Rommy, een warme Nederlandse vrouw die elke dag geniet.

Aflevering 5: Een Prins en een Vader

Een Prins en een Vader vertelt het verhaal van schrijver Oscar van den Boogaard. In zijn romans Kindsoldaat en Jachthuis vertelt hij zijn familieverhaal, zijn geheim. Hij is een buitenechtelijk kind van Prins Bernhard. In deze audiodocumentaire van Manu Van Acker hoor je het verhaal van Oscar. Over zijn herinneringen aan de Prins en hoe hem dat als mens gevormd heeft.

Alle afleveringen

Eva Vanderstricht werd geboren in Roosendaal en groeide op in het grensdorp Essen. Ze studeerde journalistiek in Gent, waar haar passie voor audioverhalen ontstond. Die passie combineert ze nu met haar eerste liefde: muziek, in de opleiding radio aan het RITCS. Ze maakt er o.a radioprogramma’s en podcasts.

Pauline Augustyn studeert radio aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van haar diploma Taal- en Letterkunde aan de UGent, ging ze alsnog voor haar kinderdroom: radiomaakster worden. Naast haar studie, maakt ze momenteel podcasts voor Brussels Jazz Alert en heeft ze een reeks gemaakt in opdracht van Brussels Jazz Weekend. Op Instagram kan je haar vinden in de gedaante van 'luister.luik' waar ze must hear podcasts tipt aan de hand van zelfgemaakte collages.  

Bérénice Coussement is afgestudeerd als handelsingenieur in 2018, aan KU Leuven en University of Illinois in Chicago. Daarna volgde ze een opleiding audiovisuele kunsten: radio aan het RITCS in Brussel. Bérénice werkte tijdens haar opleiding handelsingenieur al als radiopresentatrice en communicatiemanager bij Radio Scorpio, de lokale radiozender van Leuven. Later werkte ze als radio-presentatrice en programmamaker voor XL Air, de Brusselse online studentenradio. In het kader van haar opleiding maakte ze ook audiodocumentaires, fictie en radio-podcasts voor deze studentenradio. Bérénice presenteerde voor World Radio Day een programma op NRJ over Belgische muziek. In februari 2021 presenteerde ze een programma op MNM over Urban Legends en complottheorieën. 

Maria-Laura Neefs is een gepassioneerde radiomaker met een voorliefde voor verhalen in alle vormen en maten. Als een echte verhalenknutselaar gaat ze met schaar en lijm aan de slag en maakt zo audioportretten, fictiestukken en documentaires. Soms blijven haar knutselinstrumenten aan de kant liggen en speelt alles zich live af: in de radiostudio. Want ook in live radio kan ze haar ei kwijt. Al die eieren die ze daar kwijt kan: ze zou haast een kip kunnen zijn. Op dit moment studeert ze Audiovisuele Kunsten - Radio aan het RITCS in Brussel. De stad heeft ze, met haar appartement op het Beursplein, helemaal in haar hart gesloten.

© Jannes Callens

Manu Van Acker is radiomaker en fulltime enthousiasteling. Na zijn middelbare studies Woordkunst-Drama op de Kunsthumaniora van Brugge trok hij naar het onbekende Brussel om Radio te studeren aan het RITCS. Van live-radio over audiokunst naar podcasting, hij werd ondergedompeld in de eindeloze wereld van audio. Naast radio werkt Manu als presentator en (stem)acteur. Je kan hem horen in de nieuwe animatiefilm 100% Wolf (2020) of zien op televisie. Het liefst kruipt hij achter de microfoon om verhalen te vertellen en luisteraars mee te nemen in een verhaal. Manu woont in Oostende maar verloor zijn hart in Brussel waar hij, als hij veel geld verdiend, een penthouse wil in de Dansaertstraat. Of een appartement in de Wetstraat, dat is ook goed.

Rick Uilenbroek (1996) is een Nederlands audiomaker en voice over met prille verliefdheid op België. Het is zijn stem die je hoort in de intro's en outro's van de reeks. 

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!