Podcast RITCS x deBuren

Amsterdamland

Portret van een stad die een pretpark werd

De drie masterstudenten Hanne Grégoir, Dries Lenaerts en Emilie Frei van de opleiding Radio aan het RITCS wonen in Brussel en worden elke dag geconfronteerd met de grote hoeveelheid toeristen die de Europese hoofdstad bezoekt. Maar het kan altijd erger: denk maar aan steden als Venetië, Parijs, en Amsterdam die gebukt gaan onder de druk van massa’s toeristen. In 2023 bezochten meer dan 20 miljoen mensen de Nederlands hoofdstad. Experts voorspellen dat Brussel binnenkort Amsterdam achternagaat. Om te weten te komen wat Brussel te wachten staat, vertrokken de drie masterstudenten eind november 2023 naar de Nederlandse hoofdstad. Ze legden hun oor te luister bij bewoners, hotelmedewerkers, experts, gemeentemedewerkers en activisten. Het resultaat is de driedelige podcast Amsterdamland, een portret van een stad die door toerisme in een pretpark is veranderd. 

Dries Lenaerts begon zijn kunstzinnige reis op jonge leeftijd aan de Academie voor Muziek, Woord & Dans en aan de Academie voor Beeldende Kunst & Media in Genk. Vervolgens studeerde hij een bacheloropleiding Televisie aan het RITCS in Brussel en een masteropleiding Radio. In 2023 maakte Dries zijn debuut als presentator op Studio Brussel, waar hij het verzoekprogramma 'Hallo met Studio Brussel' presenteert. Als muzikant en componist is hij geïnspireerd door een breed scala aan genres, variërend van kleinkunst tot tijdloze pop-, soul- en rockmuziek. 

Emilie Frei is masterstudente radio aan het RITCS. Of ze nu achter de microfoon staat, achter de mengtafel of achter haar opnametoestel, geluid is haar medium. Haar grootste passie ligt bij het maken van documentaires. Ze heeft een fascinatie voor verhalen en biotopen die ver buiten haar leefwereld liggen. Aan de hand van geluiden, stiltes en muziek komt er een wereld in audio tot leven waar naar haar mening niets aan kan tippen. Alles tezamen is haar drijfveer ‘verwondering’ en dat gevoel probeert ze zo veel mogelijk over te brengen in haar werk. 

© POEF

Na een pauze van 12 jaar keerde Hanne Grégoire terug naar het mooiste medium ter wereld: audio. Haar onverminderde nieuwsgierigheid leidt haar naar nieuwe verhalen, geluiden en vakgebieden. Ze heeft een voorliefde voor alles wat ze niet kent. Wanneer ze niet tot over haar oren in audio zit, verkent ze de wereld via design, kunst, boeken, eten en golven. 

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!