Talentontwikkelingstraject

Stel je kandidaat voor een residentie aan de Jan van Eyck Academie

Open oproep voor Vlaamse auteurs!

Datum 1 december 2022

In augustus en september 2023 kan een Vlaamse schrijver bij de multidisciplinaire en internationaal-georiënteerde Jan van Eyck Academie in Maastricht op residentie, een gezamenlijk project van Passa Porta, deBuren, Literatuur Vlaanderen en de Jan van Eyck Academie. We zijn op zoek naar een schrijver die affiniteit heeft met onderzoeksgericht werken en die bereid is het werk open te stellen naar een groep.

Voorwaarden

- Je bent beschikbaar om tijdens de residentieperiode (1 augustus tot 30 september 2023) grotendeels in Maastricht aanwezig te zijn en deel te nemen aan redactiegesprekken en ontmoetingen.

- Je bent ouder dan 25, schrijft al een tijd literair werk en kunt dit aantonen aan de hand van publicaties, optredens, samenwerkingen… De academie staat open voor verschillende genres en veelvormige benaderingen van literatuur en literair werk.

- Je bent bij voorkeur een onderzoeksgerichte schrijver. De academie verwelkomt graag schrijvers die het materiaal waarmee ze werken kritisch bevragen of die werken met meertaligheid, schrijvers die de grenzen tussen genres verkennen óf schrijvers die thematisch passen bij de inhoudelijke lijn van de Jan van Eyck Academie.

- Het is de bedoeling dat de schrijver aan een eigen project werkt, maar zich ook openstelt voor uitwisseling met de groep internationale deelnemers. Een presentatie aan de andere kunstenaars vormt een vast onderdeel van het verblijf. Bij de residentie hoort ook een interview, dat wordt opgenomen en deel uitmaakt van de podcastserie Het Schrijversgesprek.

Wat biedt deze residentieplek?

- Jan van Eyck Academie biedt een eigen studio in de academie, een maandelijks honorarium van € 1000,- en een kamer in een appartement dat met andere participanten wordt gedeeld. (Het is eventueel ook mogelijk om met eigen middelen een zelfstandige woonruimte te zoeken.)

- Mocht de schrijver met een gezin willen komen, dan worden daar in overleg oplossingen voor gezocht, en wordt het honorarium verhoogd.

- Daarnaast is er budget voor ten minste een vertaling en ontvangt de schrijver een eenmalig productiebudget van € 340,- waarmee bijvoorbeeld gewerkt kan worden in de werkplaatsen.

Hoe stel je je kandidaat?

Wil je je kandidaat stellen voor deze residentie? Stuur dan vóór 2 februari 2023, 10.00 een mail naar Magali Bosmans (residences@passaporta.be) met daarin: Een CV van maximaal 1 A4-pagina en een motivatiebrief van maximaal 2 A4-pagina’s, waarin je vertelt wat voor onderzoek je wil doen en waarom de Van Eyck-academie daarvoor een goede plek is. Leg uit waarom een verblijf aan de Jan van Eyck een wezenlijke bijdrage kan leveren aan je artistieke en professionele ontwikkeling.

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie waar experiment, onderzoek en uitwisseling worden gestimuleerd. De academie biedt werkperiodes aan kunstenaars, ontwerpers —variërend van grafisch, mode tot food en social design—, curatoren en architecten van over de hele wereld. Deelnemers krijgen de tijd en ruimte om de eigen artistieke praktijk verder te ontwikkelen, en worden daarnaast uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan, te luisteren en uit te wisselen. Diversiteit en meertaligheid zijn hierin sleutelwoorden. Een rijk programma van presentaties, workshops, studio visits en gezamenlijke maaltijden zorgt voor verdieping en onderlinge verbinding.

Inhoudelijk zet de academie zich in om de rol en betekenis van kunst, vormgeving en andere creatieve praktijken te onderzoeken in relatie tot de klimaatcrisis, milieuverwoesting en de uitwerking hiervan op velerlei (sociaal-maatschappelijke, geopolitieke, culturele, economische) vlakken.

Meer residentiekansen voor Vlaamse auteurs ontdek je op de websites van Literatuur Vlaanderen en Passa Porta. Ben je jonger dan dertig? Houd dan de website van deBuren in de gaten! In december lanceren we de open oproep voor de elfde editie van de Schrijfresidentie Parijs.

Organisatie: Passa Porta, deBuren, Literatuur Vlaanderen en de Jan van Eyck Academie.