Als je een vlindernetje in de lucht houdt en het lot is je gunstig gezind, dan vang je misschien een Raoul de Jong in volle vlucht. De schrijver-danser-programmamaker vloog de afgelopen maanden door Nederland, Suriname, Frankrijk om te praten over Jaguarman en Boekenweekessay Boto Banja, rondde eergisteren een filmscript over Anton de Kom af, en vertrekt overmorgen naar de VS, waar hij zal deelnemen aan een internationaal writers in residency-programma. Hij werd Koning van het Boekenbal (een ‘woooh!’ weerklinkt) en kreeg prijzen en waardering van de mensen naar wie hij zelf opkijkt. ‘Heel veel van waar ik al heel mijn leven van droomde, is uitgekomen in het afgelopen jaar’, zegt hij luchtig.
Achttien paar ogen monsteren het zondagskind. Dan volgt de waarschuwing: ‘Het is niet per se leuk als je dromen uitkomen. Of ja, leuk op een andere manier dan je denkt.’ Maar laten we die waarschuwing even parkeren tot aan het eind. Hoe laat je al je dromen in vervulling gaan? Een handleiding volgens de filosofie van Raoul de Jong.
Stap 1: doe de kriebels in je buik niet af als onzin (zelfs als iedereen dat wel zo ziet)
Eigenlijk is het niet zo gek. Om je dromen te doen uitkomen moet ze je serieus nemen. Al z’n hele schrijfleven, dat nu bijna twintig jaar telt, laat De Jong zich begeleiden door dromen en toeval. Vanuit intuïtie vertrok hij met 50 euro op zak naar New York, waar hij de liefde en een passie voor dans tegenkwam. En vanwege een droom wandelde hij ter ere van zijn gestorven hond Puck van Rotterdam naar zijn moeder in Marseille, een tocht die hem een populaire columnreeks en een boekcontract opleverde.
De Jong lijkt steeds precies te ontmoeten wie hij nodig heeft om verder te raken – of het nu rapper Typhoon, de dochter van Anton de Kom of de Nederlandse voodoopriesteres Maria van Daalen is. Zo kreeg hij de vaste overtuiging dat je tegen het leven kunt praten, en dat het leven daarop reageert. ‘Als je gaat leunen op je lot, spring je niet in het diepe, maar wel in een zee die je brengt waar je moet zijn.’ Of hij nooit bang is dat het fout gaat? ‘In het Westen leren we niet dat het leven aan onze kant staat, maar toch gaat het bij mij altijd zo’, zegt hij, bijna verontschuldigend.