Ondertussen is er meer erkenning voor slam en spoken word, en wordt het bredere belang onderkend. ‘Ik word gevraagd als schrijver voor televisie, theater, comedy… Treed op als maatschappelijk denker bij kerken, de rechtbank, de politiebond. Op die laatste plek heb ik gereflecteerd op wat het woord “sorry” betekent, bijvoorbeeld na gevallen van ethnic profiling: heel relevant om te doen!’
Schrijfhack: weet waarom je het doet
‘“De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld”: Wittgenstein zei het, en ik nu ook!’ Ze is ervan overtuigd dat je als schrijver de taal moet oppakken, moet kijken wat je ermee wil, moet nagaan wat eerder al is nagelaten door je voorouders. ‘Je schrijven komt voort uit een behoefte: onderzoek wat die is. En soms komt zo de wind eronder, en bleek het toch een beetje ijdel. Ga dan verder zoeken.’ Toen ze zelf begon, imiteerde ze nog de stijl en thema’s van Amerikaanse rappers en dichters. Maar toen ze naar het Nederlands overschakelde waren er minder voorbeelden, wat haar hielp om te schrijven wat ze wilde, niet te kopiëren wat ze eerder had gezien. ‘Nu wil ik niets meer maken dat het niet lang houdt. Schaamte over je eerdere werk kan wel uitstekende brandstof zijn om door te gaan!’ Voor haar is het gevoel van een gedicht belangrijker dan de techniek of het ‘literaire gehalte’. Ook als ze een opdracht krijgt bedenkt ze altijd ‘voel ik iets bij dit thema?’ alvorens die aan te nemen.
Podiumhacks
‘Deze week las ik pas voor de zesde keer een tekst hardop voor. Ik voel dat er een dimensie bij komt, maar heb last van trillingen’, brengt een resident aan. Geen beter mens om podiumadvies aan te vragen dan Babs Gons. Tijd voor tips:
- Leer je tekst goed: neem ’m op en praat mee met de opname in de douche, bij de afwas, onderweg… Raak bekend en bevriend met je gedicht.
- Trek je voor het optreden minstens een halfuur terug. Ga nog eens door je tekst, denk uit hoe je die gaat brengen.
- Neem je tijd om op het podium te gaan staan, probeer rustig te ademen. Bedenk: ik sta hier omdat ik hier echt wil staan.
- Zoek een enthousiast gezicht in de zaal om je op te richten. Iedereen heeft een cheerleader nodig. En ga er niet van uit dat de chagrijnige gezichten er niet van genieten.
- Doe het vaak: ook ik ben nog zenuwachtig bij de eerste vijf keer dat ik een nieuw gedicht breng, dan zijn we nog vreemden van elkaar.
- Je verhaal moet een Jengatoren zijn: als je een woord of zin vergeet moet het verhaal nog steeds overeind blijven.
- Vergeet niet te genieten. Het is een intieme kunstvorm, mensen waarderen dat en gooien echt geen biertje naar je hoofd als ze het niet mooi vinden.
Residenten vullen aan met hun podiumhacks:
- Houd een boek met de tekst vast, zo bouw je zekerheid in. Geen papieren blaadjes, want die kunnen gaan trillen!
- Beluister eens iemand anders die jouw tekst brengt.
- Ik let al een hele week van tevoren op mijn stemhygiëne. Als je stem je kan dragen, geeft dat veel zelfvertrouwen.
- Probeer te wennen aan het geluid van je stem, het gaat beter als je het prettig vindt om jezelf te horen praten.