Oproep Speech Battle | Schrijf een speech voor Kamala Harris!

Datum 12 januari 2021

De nieuwe editie van de Speech Battle staat in het teken van Internationale Vrouwendag. Schrijf een speech voor Kamala Harris, de nieuwe president van de Verenigde Staten..! Deadline: 15 februari.

Heb je een scherpe pen én overtuigingskracht? Geloof je dat woorden de loop van de geschiedenis kunnen veranderen? Heb je er wel eens aan gedacht om speechschrijver te worden? Test jezelf, doe mee aan de Speech Battle en schrijf een gloedvol betoog voor Kamala Harris - de nieuwe president van de Verenigde Staten..! Deadline: maandag 15 februari.

De Speech Battle is de (half)jaarlijkse wedstrijd speechschrijven, georganiseerd door deBuren in samenwerking met wisselende partners. Voor de tweede keer organiseren we de Battle in samenwerking met het Amsterdamse cultuur- & debathuis De Balie.De finale vindt plaats op zondagavond 7 maart 2021 vanaf 20u, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag. Ook deze keer selecteert een deskundige jury de drie finalisten uit de binnengekomen inzendingen. Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar! De finale wordt gelivestreamd vanuit De Balie en je kunt online meestemmen.

 

De opdracht:

 

8 maart 2022. Joe Biden is wegens gezondheidsproblemen afgetreden en Kamala Harris is beëdigd als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Tijdens haar eerste bezoek aan Europa geeft ze in de Amsterdamse ArenA een toespraak tijdens een speciale bijeenkomst van de jongerenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties. De aanwezige jongeren zijn afkomstig uit de hele wereld en tussen de 18 en 25 jaar. Het thema van haar speech is: 'Is het nog nodig om op 8 maart internationale vrouwendag te vieren?'. Schrijf haar speech.

 

>> Voor een uitgebreide biografie van Kamala Harris: zie onderaan deze pagina.

 

Spelregels

 

De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden). Stuur je tekst uiterlijk op maandag 15 februari 2021 naar xander@deburen.eu als een Word-bestand. We vragen kandidaten om de volgende data vrij te houden in de agenda:- Zaterdag 20 februari – masterclass voor de drie finalisten.- Zondagavond 7 maart -  Finale Speech Battle. De winnaar krijgt € 350. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Finale Speech Battle | Publiek kiest de winnaar 

Het hoogtepunt van de avond in De Balie is de eigenlijke Speech Battle. Een actrice (naam nog bekend te maken) kruipt in de huid van Kamala Harris en leest de teksten van de finalisten voor. Vervolgens kiest het publiek de winnaar van de Speech Battle. Maar de avond is veel meer dan dat! Zo organiseren we een paneldiscussie naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, en de jury geeft feedback op de speeches van de finalisten. Het volledige programma wordt hier binnenkort onthuld. Livestream op 7 maart vanaf 20:00 vanuit De Balie in Amsterdam.

 

Masterclass voor finalisten

 

Voorafgaand aan de Speech Battle krijgen de finalisten een masterclass van speechschrijver en docent speechschrijven Renée Broekmeulen.  Vervolgens krijgen de kandidaten nog enkele dagen om hun speech bij te schaven voordat de teksten naar de actrice worden gestuurd die de toespraken op 7 maart in de Balie voor zal lezen.

 

Tenslotte: tips voor het schrijven van een goede speech 

Volgens Renée Broekmeulen zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

 

past bij het publiek, past bij de spreker, heeft een duidelijke boodschap, is in spreektaal in plaats van in schrijftaal, is concreet in plaats van abstract, heeft een hoorbare structuur en heeft stijl en aantrekkingskracht.

 

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven), Schrijven Online en Schrijverspunt.

Kamala Harris (Oakland, 1964) is tegelijkertijd de eerste vrouwelijke, de eerste Afrikaans-Amerikaanse én de eerste Aziatisch-Amerikaanse vicepresident van de Verenigde Staten. Haar beide ouders kwamen naar de VS om er te studeren. Haar moeder uit India, haar vader uit Jamaica. Haar moeder werd een bekend borstkankeronderzoeker, haar vader o.a. hoogleraar Economie aan Stanford University. Kamala Harris studeerde Rechten en had vervolgens een succesvolle loopbaan als aanklager in Californië. In 2010 werd ze daar verkozen tot procureur-generaal en in 2014 werd ze herkozen. Sinds 2017 is ze senator. Harris is pas de tweede Afrikaans-Amerikaanse vrouw die een zetel in de senaat inneemt. Als senator heeft ze gepleit voor o.a. hervorming van de gezondheidszorg, versoepeling van de cannabiswetgeving, Amerikaans burgerschap voor immigranten zonder papieren, een vuurwapenverbod en belastinghervorming. Ze kreeg nationale bekendheid door haar optreden tijdens hoorzittingen in de Senaat, onder meer met de controversiële kandidaat-leden van het Hooggerechtshof die Donald Trump naar voren schoof.  

 

Kamala Harris voerde campagne om als Democratische presidentskandidaat de opvolger van Trump te worden, maar viel nog voor de voorverkiezingen uit de race. Joe Biden koos Harris als zijn running mate in augustus 2020, waarna het koppel Biden-Harris in november de verkiezingen won.