Vlaams-Nederlands festival voor nieuwe podiumschrijvers

Oproep Shakespeare is Dead 2023

Schrijf je in voor een van de open calls

Datum 11 december 2022

Shakespeare is Dead is een Vlaams-Nederlands festival voor nieuwe podiumschrijvers. Het doel van het festival is nieuw theaterrepertoire en andere podiumteksten te tonen, om zo het spelen en ontwikkelen van nieuwe stukken - in plaats van klassiek repertoire - te bevorderen. We moedigen nieuwe toneelschrijvers aan zich in te schrijven voor een van onze open calls.

De toneelauteur is dood
Leve de toneelauteur

De eerste Nederlandse editie van Shakespeare is Dead zal op 24 en 25 maart 2023 plaatsvinden in Amsterdam, gehost door Theater Bellevue en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Het doel van het festival is nieuw theaterrepertoire en andere podiumteksten te tonen, om zo het spelen en ontwikkelen van nieuwe stukken - in plaats van klassiek repertoire - te bevorderen. We moedigen nieuwe toneelschrijvers van harte aan zich in te schrijven voor een van de open calls.

Open call

ZOEKLICHTSESSIES: artistiek feedback- en netwerkplatform voor startende theaterschrijvers

Schrijf je al theaterteksten en wil je daarin groeien? Wil je jouw werk professioneel op de planken zien en wil je daarvoor in contact komen met andere makers en spelers uit het veld? Dan zijn de Zoeklichtsessies iets voor jou! Na het succes van deze sessies tijdens de eerste editie van het Shakespeare is Dead-festival in Leuven, nodigen we je nu uit op 24 en 25 maart 2023 in Theater Bellevue en De Brakke Grond in Amsterdam. Als je wordt geselecteerd, is deelname gratis en krijg je toegang tot het hele festival. Kom je uit Vlaanderen? Dan voorzien we in een tegemoetkoming in de reiskosten en een gratis slaaplek. 
 
Tijdens een Zoeklichtsessie ga je met twee andere deelnemers en twee ervaren begeleiders (auteurs en dramaturgen) in gesprek over jullie werk. Aan de hand van een beproefde feedbackmethode scheppen we veilige sfeer waarin je het kwetsbare gesprek over jouw artistieke werk-in-ontwikkeling zorgvuldig kunt voeren. Naast het gesprek over je werk zelf, geven we je praktische tips en aanknopingspunten die voor jouw ontwikkeling als theaterauteur van pas kunnen komen. Verder heb je toegang tot het gehele festival en zijn er dus tal van momenten om collega’s te ontmoeten en in contact te komen met spelers uit het theaterveld die je verder kunnen helpen. 

Wat bieden we je als je geselecteerd wordt? 
 
• Een Zoeklichtsessie op vrijdag 24 maart om 13:00 (De Brakke Grond) of op zaterdag 25 maart om 15:00 (Theater Bellevue)  
• Gratis toegang tot het gehele festival 
• Kom je uit Nederland? Dan vergoeden we maximaal 60 euro reiskosten. 
• Kom je uit Vlaanderen? Dan vergoeden we maximaal 100 euro reiskosten en bieden we je een slaapplek op vrijdag en zaterdag aan. 

Wat vragen we van je ?

1. Jouw CV op maximaal 1 A4
2. Jouw motivatie op maximaal 1 A4 met daarin het antwoord op één vraag: waarom is het voor jou nu relevant om een Zoeklichtsessie bij te wonen? Geef daarnaast aan of je liever op vrijdag of op zaterdag wil deelnemen
3. Jouw werk; stuur ons een selectie van theaterteksten en werkplannen, concepten en ideeën voor nieuwe projecten. Minimaal 1.500 en maximaal 10.000 woorden. Je moet dit zeker niet speciaal voor deze gelegenheid maken: stuur wat je nu op je laptop hebt en steek er niet al te veel tijd in. Het gaat om een inhoudelijke kennismaking en geen pitch

Aanmelden

Aanmelden kan tot dinsdag 14 februari 2023, 12:00 ’s middags. Stuur een email met één bijlage waarin bovenstaande punten samenkomen naar schrijvers@theaterbellevue.nl.

Je hoort uiterlijk vrijdag 4 maart van ons of je geselecteerd bent. De Zoeklichtsessies worden georganiseerd door De Brakke Grond en Theater Bellevue, in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren. 

Vragen?

Heb je misschien wat vragen? Of wil je wat bespreken? Stuur dan een mailtje naar schrijvers@theaterbellevue.nl

Vragen?

Heb je misschien wat vragen? Of wil je wat bespreken? Stuur dan een mailtje naar schrijvers@theaterbellevue.nl!

Organisatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Theater Bellevue in samenwerking met deBuren.