OPROEP | BOEM! PAUKESLAG!

Datum 19 mei 2020

Geef een artistiek antwoord op Paul van Ostaijens beroemde gedicht en neem je intrek in Besmette Stad.

Over Bezette Stad/ Besmette Stad

 

In Bezette Stad kijkt Paul van Ostaijen terug op de Eerste Wereldoorlog vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn. In zijn spoor lanceerden Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap het multimediale project Besmette Stad, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars hedendaagse artistieke antwoorden geven op Van Ostaijens bundel.

 

De eerste antwoorden ontdek je alvast in de virtuele Besmette Stad, maar ook jij kunt hier je intrek nemen. Ilja Leonard Pfeijffer ontfermde zich al over het eerste gedicht en Mauro Pawlowski transformeerde ‘Bedreigde stad’, maar er ligt nog een parel voor het grijpen: ‘Music Hall 2', bekend van het iconische vers BOEM PAUKESLAG.

 

 

Maak deel uit van Besmette Stad

 

We gooien de stadspoorten wagenwijd open om talent uit de Lange Landen een kans te geven om Van Ostaijen van antwoord te dienen. We vragen ons daarbij af hoe wij ervoor staan aan het begin van het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. Hoe weerstaan we het woekerende virus dat onze maatschappij zo plots en zo snel in haar voegen doet kraken? Hoe komen we uit deze crisis en waar verlangen we dan het meest naar? Om deze en andere vragen op artistieke wijze te beantwoorden, hoef je zeker geen grote Van Ostaijen-kenner te zijn. Net als honderd jaar geleden schreeuwt ook deze tijd immers om nieuwe vormen voor nieuwe inhouden.

 

Schrijf je in voor het leesatelier over ‘Music Hall 2’ op 2 juni, waarin Matthijs de Ridder dit gedicht van naaldje tot draadje zal bespreken. Creëer vervolgens je eigen artistieke antwoord op Van Ostaijen en neem, met wat geluk, je intrek in Besmette Stad. Wees snel, de bouwgrond is beperkt!

 

 

Waarom deelnemen?

 

De geselecteerde bijdragen krijgen een permanente plaats in Besmette Stad, tussen de antwoorden van makers als Ilja Leonard Pfeijffer, Mauro Pawlowski, Malika Soudani, Aafke Romeijn, Eleni Debo, Spinvis, Annelies Verbeke en meer dan 60 andere kunstenaars. De geselecteerde makers krijgen hetzelfde honorarium als alle andere deelnemers aan het project: 500 euro voor een solobijdrage en 750 euro per persoon als je als Vlaams-Nederlands duo indient.

 

 

Hoe stel je je kandidaat?

 

Schrijf je in voor het online leesatelier over ‘Music Hall 2’ op 2 juni; selecteer een gratis makersticket. Deelname aan het leesatelier is verplicht als je deel wil nemen aan de open inzending. Laat je inspireren door het atelier en stuur jouw artistieke antwoord op dit gedicht naar info@deburen.eu met als onderwerp ‘Oproep Besmette Stad’. De deadline is 16 juni 2020, om 23.59. Trouw aan het avant-gardistische karakter van Van Ostaijen, mag je creëren in tal van vormen, maar hou rekening met de volgende praktische vereisten.

> Voor tekst: als jpeg-afbeelding, pdf- of Word-bestand; minimaal 1 bladzijde, maximaal 4 bladzijden (A4, in een leesbaar lettertype)

> Voor audio: als mp3-bestand; minimaal 3 minuten, maximaal 12 minuten

> Voor video: als mp4-bestand; minimaal 3 minuten, maximaal 12 minuten

> Voor illustratie: als jpeg-afbeelding; minimaal 1 bladzijde (A4), maximaal 4 bladzijden

 

Je mag ook als duo meedoen als dat duo Vlaams-Nederlands en bij voorkeur multidisciplinair is samengesteld Wil je nog iets anders maken? Vraag dan naar de voorwaarden via info@deburen.euIndien bestanden te groot zijn om als mailbijlage te bezorgen, mag gewerkt worden met WeTransfer.com of Myairbridge.com.

 

 

Hoe gaan wij te werk?

 

Een jury (bestaande uit curatoren Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek en de andere leden van het Besmette Stad-team en, in geval van veel inzendingen, ook externe juryleden) buigt zich over de bijdragen en bezorgt alle deelnemers uiterlijk op 9 juli 2020 nieuws over hun kandidatuur Over de uitkomst wordt verder niet gecorrespondeerd De jury behoudt zich het recht voor om geen bijdragen te selecteren of om bijdragen slechts te selecteren nadat feedback werd verwerkt De geselecteerde makers krijgen hetzelfde contract aangeboden als de overige deelnemers aan het project

 

Vragen zijn welkom bij info@deburen.eu