Aanmeldtekst Schrijfresidentie 2020: Multatuli, waarheid en …

Membraan

door Babeth Fonchie

Datum 17 juni 2020

De kandidaat-schrijfresidenten van 2020 kregen de opdracht om zich, 200 jaar na zijn geboorte, te verhouden tot één aspect van Multatuli’s veelzijdig en kritisch schrijverschap: het streven naar de onbelemmerde waarheid. Babeth Fonchie gaat in dit gedicht op zoek naar haar oorsprong en wat daarvan blootgelegd kan worden.

Membraan

 

Mijn bewustzijn is gedesoriënteerd, ikleg hem neer op een natte wattenschijf om bouwstof te absorberen. Uit mijn

herinnering destilleer ik een röntgenfilm:

Bij de geboorte wrijft de vrouw tussen duim en wijsvinger, delen van de verbrijzelde schedel vallen in spiraalvorm op het perceel grenzend aan poreuze geslachtsbomen.

 

Onderaards stapelen spierlagen zich tot een vleesmassa die langs bloedlijnen meegaat. De toorn van mijn voorouders leeft voort in de uitgeholde

navelstreng. De maatslag van de tremor vlakt af.

 

Ik deel het onderlijf met dat van mijn moedermijn moeder het hare met dat van het landwaar baby’s geen naam dragen, op welke dag zij werden geboren

weet niemand. Op een dag rekt de stemplooi uit,volgroeit de amygdala. Maar het thuislandblijft onontdekt.

 

Ik bewaar mijn bewustzijn op sterk water terwijl ik met gerimpelde vingers envertroebelde ogen zoek naar de oorsprong.

 

 

 

Dit gedicht werd gepubliceerd op hard//hoofd op 13 juni 2020.

© Marianne Hommersom

Babeth Fonchie (1993) is dichter, kunstenaar en jurist. Zij is regelmatig te vinden op het podium met haar poëzie en zoekt in verschillende vormen de verbinding met haar medemens. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van online feministisch magazine LilithMag en in 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes.

Meer over de Schrijfresidentie?

Ontdek wie mee ging naar Parijs, lees al hun bijdragen en kom te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat via de reportages.

Alles bekijken