‘Het is onvoorstelbaar dat je nu pas ansichtkaarten en jeugdboeken met zwarte personages kunt kopen.’
Gloria Wekker ziet positieve veranderingen in de samenleving, maar ook nog veel werk. Zo vindt ze dat we alles in het werk moeten stellen om ervoor te zorgen dat de huidige kijk op de betekenis van ras niet wordt overgebracht van generatie op generatie. ‘Geef kinderen al in de kleuterklas les over intersectioneel denken!’ Alleen door kennis en bewustzijn, stelt Wekker, kunnen we een taal ontwikkelen om het over deze kwesties te hebben.
Ze moedigt de discussie rond dekolonisatie dan ook ten volste aan. Met haar ervaringen uit de eerste antiracistische golf in Nederland eind de jaren 1970, staat ze de jonge garde bij met raad en daad. De sociale media zorgen ervoor dat deze golf anders is. Alles gaat snel en de actievoerders zijn niet meer afhankelijk van instituties om iets te organiseren. ‘We moeten hen soms wat tot rust aanmanen’, lacht Wekker. ‘Niet alles moet morgen gebeuren, als Rutte belt hoef je niet onmiddellijk op te draven.’ Ook initiatieven als ‘Wit huiswerk’ vindt Wekker hoopgevend, ze gelooft in bondgenootschappen.
Regelmatig doet Wekker een gedachte-experiment en beeldt ze zich het leven na de dekolonisatie in. Ze hoopt dat we dankzij een gemeenschappelijkheid ooit alle tekortkomingen in onze maatschappij kunnen overstijgen. In de tussentijd blijft ze daarvoor vechten: ‘Ik wil me niet neerleggen bij deze wereld, waarbij de kansenkaarten al voor de geboorte geschud zijn.’