Het Rode Oor | Schrijf een erotisch kortverhaal

Datum 13 februari 2022

Voor de zesde keer organiseren deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde de erotische schrijfwedstrijd 'Het Rode Oor', dit jaar ook in samenwerking met Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal over je favoriete personage.

Dompel je favoriete personage onder in de literaire erotiek!

In de erotische verbeelding is alles mogelijk, maar vaak laten we ons inspireren door personages die anderen vóór ons bedachten. Heb je zelf ooit vurige fantasieën vermoed achter de glimlach van de Mona Lisa of de blik van de Fenomenale Vrouw van Maya Angelou? Met wie wil jij een praatje maken in Beal Street, of ga je meteen met Don Giovanni naar zijn kamer? Krijg je kriebels in je buik van mister Darcy of eet jij liever een beschuitje met één van de Bad Boys? Schrijf dan een nieuw, prikkelend erotisch kortverhaal met een personage/personages uit je favoriete boek, kunstwerk, songtekst, theaterstuk, film, game of televisieserie!

 

Als je liever geen personage kiest, maar je je eerder wil laten inspireren door de impact, sfeer, setting of de boodschap van een bepaald werk, dan mag dat ook. Zo zei Billie Holiday bijvoorbeeld ooit dat ze het gevoel had dat het bluesnummer West End Blues de liefde met haar bedreef. We herhalen: in de erotische verbeelding is alles mogelijk, maar toon respect voor de personages en het werk van de originele maker, en houd het prikkelend!

 

 

Voorwaarden en tips

 

Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen. Je tekst is nieuw en Nederlandstalig. Seks mag, maar hoeft niet. Citeren mag, maar houd het beperkt en alleen als het logisch is voor het verloop van je verhaal. Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen. De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling. Bekijk alle spelregels onder aan deze pagina.

 

  Wat valt er te winnen?

 

 

- De acht finalisten bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een talentontwikkelingstraject van deBuren, The Writer's Guide (to the galaxy) en Hard//hoofd: een masterclass van Yael van der Wouden op zaterdag 28 mei in The Writer's Guide (to the galaxy) in Rotterdam, een individueel redactiegesprek en de optie om het verhaal te herschrijven. 

- De acht beste verhalen krijgen feedback van de jury, worden gepubliceerd op de site van deBuren, krijgen een illustratie en een podcastversie.

- Tijdens de finale op 9 oktober wordt er een publieksprijs en een juryprijs uitgereikt. De winnaar van Het Rode Oor (publieksprijs) krijgt een print van de op maat gemaakte illustratie en een geldprijs van 500 euro. De winnaar van Het Rode Oortje (juryprijs) krijgt een print van de op maat gemaakte illustratie.

- De verhalen van de winnaars worden gepubliceerd op Hard//hoofd.

 

Meer informatie over de invulling van de finale volgt binnenkort.

Deelnemen?

Stuur je tekst als word-document naar debbie@deburen.eu vóór de deadline: woensdag 20 april om 09:00

Lees hier enkele voorbeelden Paul Snoek van Caro Van Thuyne (Het Rode Oor 2019) Multiplayers van Pieter-Olde-Rikkert (Het Rode Oor 2021) De orde der dingen (Het Rode Oor 2018) Few leopards are left van Lisa Delabie (Het Rode Oor 2021)

 

  Hoe gaan we te werk?

 

De voorjury (Debbie Marbus, Lauren Borremans, Barbi Garcia, Lucas de Man, Charlot van de Meer en Brecht van der Meulen) maakt een eerste selectie uit alle inzendingen. Vervolgens maakt de jury (Jacques Koch, Tülin ErkanDirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden) een selectie van acht verhalen die worden voorgedragen tijdens een simultaanfinale op zondag 9 oktober in Amsterdam (De Nieuwe Liefde) en Antwerpen. Het publiek kiest de winnaar van Het Rode Oor. Tijdens de simultaanfinale wordt ook Het Rode Oortje (juryprijs) uitgereikt.

 

Hier vind je meer info over de jury van Het Rode Oor 2022.

  Spelregels

 

Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór woensdag 20 april 2022 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres, gsm-nummer en inspiratiebron. Seks mag, maar hoeft niet. Citeren uit je inspiratie mag, maar houd het beperkt en citeer alleen als het logisch is voor het verloop van het verhaal. Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen. De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands. Het verhaal moet nieuw zijn en mag nog niet zijn gepubliceerd. De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling van de opdracht. Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde. Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s. De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd. De simultaanfinale zal plaatsvinden op zondag 9 oktober 2022. Houd die datum alvast vrij in je agenda. De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde als tekst en als podcast. Bij elk verhaal van de 8 finalisten wordt een illustratie gemaakt. De winnaar van Het Rode Oor wordt aan het einde van de finale gekozen door het publiek. De winnaar krijgt Het Rode Oor 2021 (elk jaar een nieuw ontwerp) en een geldprijs van 500 euro. Daarnaast wordt Het Rode Oortje uitgereikt: een eervolle vermelding van de jury. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

 

Hoe schrijf je een erotisch verhaal?

 

Tips van de jury van Het Rode Oor 2022

 

‘Wees gedetailleerd in het voorspel, zorg voor een verrassing tijdens de daad – en laat door die verrassing je personages niet meteen onderuitgaan. Dat je de lezer méér boeit met mislukte seks, is inmiddels een even groot cliché als de bewering dat je met een geslaagd minnespel saaie leeskost serveert.’ (Jacques Koch)  ‘Verdring het idee dat je moeder meeleest.’ (Tülin Erkan)  ‘Exploreer de onuitputtelijkheden van de Nederlandse taal. Maar schrijf niet te schwärmerig over seks. Ga niet zwijmelen in loze lyriek. Wees inventief maar ook concreet, blijf in the heart of the action. Zorg dat de lezer voelt waar het (al dan niet) vonkt tussen die broeierige lijven. Of kies voor het suggestieve. Wat subtiel ongezegd blijft, kan het gemis en het verlangen voeden. Vermijd makkelijke herkenbaarheid. Literaire erotica mag schuren én tegendraads zijn.’ (Dirk Leyman)  ‘De eerste tip: als je denkt ‘Mijn god, wat moeten ze van me denken’, dan ben je waarschijnlijk goed op weg. De tweede tip: trek je tijdens het schrijven niets aan van anderen, van een jury of van jezelf. Trek maar gewoon niets aan.’ (Marte Hoogenboom)

 

‘Bedenk waar de spanning zit en wat je je lezer met die spanning wil laten voelen. Stel, er wordt aangeraakt: zijn alle personages oké met de aanraking? Wat gebeurt er als iemand wil, en de ander niet? Wat wil je van je lezer, waar ligt de sympathie, de verwachting? Wanneer moeten wij ons inleven in een personage, en wanneer voelen wij ons voyeurs?' (Yael van der Wouden)

 

Meer tips?

 

- Lees dan hier de tips van de jury van Het Rode Oor 2021

- Het artikel Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal? van Mia Timiaan (winnaar van het Rode Oor 2017 en jurylid in 2018 en 2019)

- De column van Anaïs Van Ertvelde (jurylid Het Rode Oor 2020)

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven), Schrijven Online en Schrijverspunt.