Bouwpakket voor je leesclub: Jens Meijen

Datum 21 november 2020

"Ik begon te schrijven door een schrijfwedstrijd van mijn studentenvereniging, Babylon. Ik bleek het leuk te vinden om verhalen te schrijven. Toen besefte ik: als ik er iets mee wil doen, is het nu. Ik heb sindsdien elke dag geschreven. En in het begin was het rotslecht." - Jens Meijen

Lees

Verhoud je tot Multatuli’s streven naar de onbelemmerde waarheid, was de opdracht die de kandidaat-schrijfresidenten in 2020 kregen van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Jens Meijen schreef de tekst ‘Adelaar’ en werd geselecteerd. In DW B verschijnt het korte verhaal ‘Constellaties’, dat hij schreef tijdens de residentie.

Kijk

Bouwpakket voor leesclubs: Jens Meijen

Luister

 

 

Lees 'Xenomorf' samen met je leesclub!

 

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips.

Discussievragen

 

Hoe interpreteren jullie de afbeelding op de cover van Xenomorf? Wat stelt het beeld voor, volgens jullie? En hoe is het te verbinden aan de poëzie in de bundel? Je zou kunnen zeggen dat de twee hoofdthema’s van Xenomorf de natuur en de techniek zijn. Welke beelden worden van die twee zaken geschetst in de bundel? En hoe verhouden die twee thema’s zich tot elkaar? Op pagina 18 staat cursief: ‘Het internet is al bijna ons brein. Onze hivemind. Ons collectief bewustzijn. Ons geweten vol rioolwater. Duurt niet lang meer.’ In hoeverre zijn jullie het eens met deze bewering Herlees eens de eerste strofe van het gedicht ‘Een Back to the Future-remake in 2040’ op pagina 23. Op welke plekken zijn jullie weleens teruggekeerd waar alles opeens anders was? Denken jullie dat dit vaker gaat gebeuren in de toekomst? Waarom wel of niet? Hoe interpreteren jullie de titel van het gedicht op pagina’s 27 en 28: ‘Nul’? Het gedicht ‘Walhalla’ op pagina’s 45 en 46 gaat over ‘Wanneer het zover is’, zoals de eerste regel luidt. Over welk moment, welke gebeurtenis of welke ontwikkeling gaat het hier precies, denken jullie Tijl Nuyts schreef in een recensie over Xenomorf voor De Reactor: ‘[J]eugdherinneringen [worden] gekoppeld aan een beeld dat het menselijk bestaan in perspectief plaatst, en daarmee het centrum van mens naar omgeving verschuift.’ Wat bedoelt Nuyts, denken jullie? En voor welke gedichten uit de bundel geldt dit volgens jullie? In veel van de gedichten uit de bundel spreekt een ik een jij aan. Wie zijn die ik en die jij? (Jens Meijen vertelt hier kort iets over in een interview met Veto). 9. Hier draagt Jens Meijen het gedicht ‘Aquarium’ (in de bundel te vinden op pagina’s 14 en 15) voor bij Poetry International. Welk effect heeft zijn voordracht op jullie? En hoe beïnvloeden de beelden in de video jullie interpretatie van het gedicht? Zijn er na het beluisteren van zijn voordracht delen uit het gedicht die jullie nu extra opvallen? Welk gedicht heeft de meeste indruk op jullie gemaakt? Waarom? Hoe zouden jullie de stijl van Xenomorf beschrijven? Zoek eens op wat ‘ecocriticism’ inhoudt (bijvoorbeeld hier). Hoe zouden jullie deze bundel uitleggen vanuit het perspectief van ‘ecocriticism’? Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van deze bundel?

 

Lees-, luister- en kijktips

 

Een interview door Frits Spits tijdens het radioprogramma De Taalstaat. Een interview door Leon Verdonschot in de podcast Oeverloos. Een interview door Jan Mom in het radioprogramma Opium. Een interview in het radioprogramma Pompidou. Een interview door Remo Verdickt voor Veto. Een recensie door Janita Monna voor Trouw. Een recensie door Ezra Hakze voor De Groene Amsterdammer. Een recensie door Tijl Nuyts voor De Reactor. Een recensie door Mathijs van den Berg voor Literair Nederland. Een recensie door Jan de Jong voor Tzum. Een recensie door Hettie Marzak voor Meander. Een recensie door Anne van den Dool voor Poëzieclub. Het juryrapport van de C. Buddingh’-prijs 2020, die toegekend werd aan de bundel Xenomorf van Jens Meijen. Jens Meijen draagt het gedicht ‘Aquarium’ voor bij Poetry International. Jens Meijen draagt deel I van het gedicht ‘Puinsonnetten’ voor bij Taalhelden. Ezra en Alex bespreken de bundel Xenomorf in de podcast Verbale Vleugels. Pieter M. van Sterkenburg bespreekt het gedicht ‘Reflector’ voor Ooteoote. Een recensie in De Standaard. Een recensie door Lisa Rooijackers voor De Lage Landen. Een interview door Toef Jaeger in NRC.