Bouwpakket voor je leesclub: Anneleen Van Offel

Datum 21 november 2020

"Voor mijn boek heb ik vier lange reizen gemaakt door Israël. Ik sliep via couchsurfing bij jonge dienstplichtigen op de bank. En tot mijn grote verbazing vertelden ze mij zonder taboes hun verhaal." - Anneleen Van Offel

Lees

 

Anneleen nam in 2016 deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs en schreef een columnreeks over haar eerste stappen richting een debuutroman. In 2020 blikt ze, eveneens op de website van deBuren terug op die weg in het stuk ‘Schrijven zonder vangnet’.

Kijk

Bouwpakket voor leesclubs: Anneleen Van Offel

Luister

 

 

Lees 'Hier is alles veilig' samen met je leesclub!

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips.

Discussievragen

 

Hoe interpreteren jullie de cover van Hier is alles veilig? Welke twee beelden lopen in elkaar over en hoe is die compositie te verbinden aan de roman? Hoe zouden jullie de relatie tussen Lydia en Immanuel beschrijven? Waarom zijn Joachim en Immanuel van België naar Israël verhuisd? Lydia ziet op verschillende plekken in het verhaal een scheur of barst, of is daarnaar op zoek. Hoe interpreteren jullie dit beeld? Wat zegt het over haar en haar gemoedstoestand? En over plekken waar ze komt? Op pagina 120 nemen we voor het eerst het perspectief van Immanuel in. Hij komt als verteller meerdere keren terug in het verhaal. Hoe interpreteren jullie dit vertelperspectief? Is Immanuel echt aan het woord? Of zijn dit Lydia’s gedachten over wat Immanuel volgens haar heeft meegemaakt en gedacht? Of is het Ofra’s verhaal over hem? Welke argumenten kunnen jullie bedenken voor deze drie mogelijke interpretaties? Voor deBuren schreef Anneleen Van Offel een essay over het ontstaansproces van de roman. Kijken jullie na het lezen van dat essay op een nieuwe manier naar het boek? Wat hebben jullie over Israël geleerd tijdens het lezen van dit boek? Vinden jullie dat de schrijver met deze roman een standpunt inneemt over de conflicten die spelen in de regio die ze beschrijft? Waarom wel of niet? Dirk Vandenberghe schreef in een recensie over de roman voor De Lage Landen: ‘Hier is alles veilig is een roman die je op verschillende manieren kunt lezen. Als een spannende roadnovel, als een liefdevol moederboek, als een tranche de vie uit een verscheurd gebied, als een coming of age van een jonge Jood.’ Welke beschrijving zouden jullie kiezen voor deze roman? Waarom? Hoe zouden jullie de stijl van Hier is alles veilig beschrijven? Lees eens hoe Jan van Mersbergen Van Offels stijl omschrijft op zijn blog. Zijn jullie het eens met zijn observaties en oordelen? Zijn er andere romans waar jullie aan moesten denken tijdens het lezen van deze roman? Waarom die? Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van deze roman?

 

Lees-, luister- en kijktips

 

Een interview door Nicky Aerts bij het radioprogramma Pompidou. Een interview bij het radioprogramma De Madammen. Een interview bij het radiprogramma Culture Club. Een interview door Saskia Veen voor de podcast van Lebowski Publishers. Een interview door Frank Vierstraete bij het radioprogramma Ochtenhoren. Een interview bij de podcast De Bende van het Boek. Een interview door Laura Vansweevelt voor Flair. Een recensie door Marcia van der Zwan voor De Leesclub van Alles. Een recensie door Daan Stoffelsen voor De Revisor. Een recensie door Jan van Mersbergen op zijn blog. Een recensie door Dirk Vandenberghe voor De Lage Landen. Een recensie door Theo Jordaan voor Alles over boeken en schrijvers. Een recensie door Sherida Bijker voor Chicklit. Een recensie door Lise Hoebrechts voor Cutting Edge. Een hele korte recensie door Jens Meijen voor Humo. Anneleen Van Offel las een deel voor uit haar roman voor Luisterpunt. Anneleen Van Offel schreef een essay over het ontstaan van Hier is alles veilig voor deBuren. Daarnaast schreef ze meerdere columns over Israël voor deBuren. Anneleen Van Offel verzamelt reacties op haar boek op haar website. Een recensie in De Morgen. Een recensie door John Vervoort voor Het Nieuwsblad. Anneleen Van Offel schreef een artikel over het schrijfproces rond haar roman voor Vrij Nederland.