Anne Hendriks wint Korte Golf Podcastwedstrijd 2022

Datum 2 juni 2022

Met haar podcast Vrijdagochtend zonder Bacon heeft de Vlaamse Anne Hendriks op donderdag 2 juni 2022 de Korte Golf Podcastwedstrijd gewonnen. Korte Golf is dé wedstrijd in Nederland en Vlaanderen voor de beste podcasts van 3 minuten. De finale vond plaats bij deBuren in Brussel. De publieksprijs ging dit jaar eveneens naar een Vlaming: Griet Dobbelaere met Fresh Friday Frenzy

Uit de ruim 75 inzendingen koos de jury, bestaande uit Siona Houthuys (AudioCollectief SCHIK), Cesar Majorana (VPRO), en Gregory Markus (Nederlands Instituut van Beeld en Geluid) een shortlist van vijf. Behalve Hendriks en Dobbelaere stonden hierop Simone Milsdochter, Threes Anna en René M. Broeders & Bas Booister. De shortlist van Korte Golf vind je hier:

OORZAKEN · TOP 5 Korte Golf 2022

De eisen waaraan de inzendingen dit jaar moesten voldoen waren: Gebruik een ziekenhuisgeluid uit het archief van Instituut voor Beeld & Geluid als twist in het verhaal; laat er een ontmoeting tussen mens en dier in voorkomen; noem in de titel een dag van de week.

Uit het juryrapport: "Vrijdagochtend zonder Bacon is een schijnbaar rustig audiostuk dat gaat over een aardverschuiving in een mensenleven. De parallel van een zoekgeraakt huisdier met een gezin dat zijn thuisland heeft moeten verlaten, is pakkend. Dit doet de jury smaken naar meer actuele verhalende podcasts!"

De winnaars wonnen allebei een cheque voor apparatuur. De jurywinnaar ziet zijn inzending binnenkort vertaald voor een internationaal publiek, op radioartlas.org. Voor een interview met de makers luister je naar DOCS van NPO Radio 1. Op 9 juni zijn ze te horen op de Vlaamse Radio 1 in het programma Zandman.

Dit was de 7e editie van de wedstrijd. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. Winnaars van eerdere edities, zoals Eva Moeraert, Mirke Kist en Yelena Schmitz hebben nadien hun sporen in de podcastwereld verdiend.

Meer Korte Golf op kortegolf.org!