Schrijfresidentie Parijs 2019

Alles mag hier

door Iona Daniel

Datum 6 december 2022
Door
Iona Daniel

Alles mag hier is een eigentijds hoorspel met veel muziek en een verhaal over de liefde. Eerste middelbare school-liefde. De liefde voor een huisdier. De liefde voor een partner, waarbij je soms, zonder dat je het doorhebt, een beetje in de ander verandert. Een verhaal over doelbewust onze ogen sluiten. Liefde maakt blind, maar gulzigheid ook.

De tekst voor dit hoorspel ontstond in 2019 tijdens de Schrijfresidentie van deBuren in Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs, waar Iona tijd doorbracht op het oudste dierenkerkhof van Europa. Sinds 1899 nemen mensen hier afscheid van hun geliefde huisdieren. Met extravagante tombes, geboetseerde honden en katten, gegraveerde portretten, half vergane speeltjes en manden. Dat deze plek kan bestaan in een wereld waar we ook slachthuizen bouwen, was voor Iona het paradoxale gegeven waarmee het idee voor dit hoorspel begon.

Idee, tekst en regie: Iona Daniel
Muziek, geluidsontwerp en montage: Ruben van Asselt
Met stemmen van: Jantien Fick, Ayrton Fraenk, Djuna Couvee en Iona Daniel
Eindmix en master: Sam Jones
Schilderij: Frans Snijders

Dit project ontstond in 2019 tijdens de Schrijfresidentie Parijs en werd gerealiseerd met steun van deBuren. Het hoorspel was eerder te horen op Parel radio en werd genomineerd voor de Prix Europa 2022 in de categorie radiofictie. 

© Marianne Hommersom

Iona Daniel is schrijver voor muziektheater en radio. Ze werkt graag met verschillende tekstvormen en zoekt naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen in audio, beeld of op papier. Iona studeerde dramaschrijven (Writing for Performance) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, haar afstudeerwerk de Nachtbloeiers werd bekroond met de ITs Playwriting Award 2012. Sindsdien schrijft ze voor uiteenlopende theatergroepen en festivals en werden haar toneelteksten uitgegeven bij Uitgeverij Theaterboek, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Theatre & Film Books. Het hoorspel Alles mag hier werd genomineerd voor de Prix Europa 2022.

Met Rineke Roosenboom vormt Iona een muziektheatercollectief: iona&rineke. Ze maken voorstellingen met tekst en muziek als basis, op het randje van fictie en realiteit. Daarbij staan ze als schrijvers zelf op de vloer, in samenwerking met uiteenlopende muzikanten. Samen met muziektheatergroep Orkater maakten ze de voorstellingen Rumspringa, Kill All Kids en XX.

Meer over de Schrijfresidentie?

Ontdek wie mee ging naar Parijs, lees al hun bijdragen en kom te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat via de reportages.

Alles bekijken