Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Congo vijftig jaar onafhankelijk - Een herdenking in documentaires

Deze zomer staat de Democratische Republiek Congo stil bij vijftig jaar onafhankelijkheid. Naar aanleiding van deze gebeurtenis zijn op de website van Holland Doc, het documentaireplatform van de Nederlandse publieke omroep, twee bijzondere documentaires over dit roerige Afrikaanse land, Laatste Missie en Doorbreek het zwijgen, te bekijken.
Door deBuren op 11 aug 2010
Nieuws
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Deze zomer staat de Democratische Republiek Congo stil bij vijftig jaar onafhankelijkheid. Naar aanleiding van deze gebeurtenis zijn op de website van Holland Doc, het documentaireplatform van de Nederlandse publieke omroep, twee bijzondere documentaires over dit roerige Afrikaanse land te bekijken.

Hoe missionarissen terugkijken op hun zendingswerk in Congo is te zien in Laatste missie, een documentaire van Gerald van Bronkhorst uit 2008. Het Klooster van de Missionarissen van Scheut, nabij Brussel, werd begin dat jaar gesloten. Dit betekende het einde van een instituut waar ruim een eeuw lang jongemannen werden opgeleid om het katholieke geloof in verre streken, met name in Congo, te verkondigen.

De impact van het verkrachtingsgeweld tijdens de Congolese burgeroorlog  komt op indringende wijze naar voren in Doorbreek het zwijgen. In deze documentaire uit 2007 brengen regisseurs Ilse en Femke van Velzen de gevolgen aan het licht van het stelselmatige seksuele geweld, dat wordt ingezet als oorlogswapen. De meeste slachtoffers verzwijgen hun leed, uit angst  verstoten te worden door de gemeenschap. Twee getroffen echtparen vertellen opmerkelijk openhartig voor het eerst hun schrijnende verhaal.

Ook op televisie wordt aangesloten bij de onafhankelijkheidsherdenking, met de documentaire Congo River – Beyond Darkness. Deze ontdekkingstocht langs de beruchte Congo rivier wordt in twee delen uitgezonden door VPRO’s Import op Nederland 2. Het eerste deel is woensdag 11 augustus om 23.35 uur te zien, deel twee wordt woensdag 18 augustus om 23.40 uur uitgezonden.
Lees meer over deze documentaire en de drijfveren van maker Thierry Michel in een artikel op de website van Holland Doc, dat hier te vinden is.

Laatste Missie en Doorbreek het zwijgen zijn hier online te bekijken.


Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen op digitale televisie en via internet. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief, die ook vanuit België te bekijken is.

Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.

Vertel het verder: