Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wim Peumans Vlaamse writer-in-residence aan Jan van Eyck Academie

Wim Peumans is geselecteerd als de tweede Vlaamse writer-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het schrijversprogramma is een samenwerking van deBuren, Passa Porta, literatuur Vlaanderen en de Jan van Eyck Academie.
Door deBuren op 31 mei 2022
Nieuws
Cultuurbeleid
Literatuur & taal
© Thomas Sweertvaegher

Wim Peumans is de Vlaamse writer-in-residence in 2022 bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Wim resideert er samen met internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers: dé plek om de artistieke praktijk van schrijvers en dichters te voeden.

Van de Maas tot Genkse rap

 

Aan de Jan van Eyck Academie werkt Wim aan drie uiteenlopende projecten: een literair non-fictieboek over de Maas; een samengestelde bundel en tentoonstelling over Genkse rap samen met het Jan van Eyck Printing & Publishing Lab; en een 'Bonnefanten First Fridays' samen met het Bonnefanten Museum, Refugee Project Maastricht en Inn-Between Maastricht.

© Thomas Sweertvaegher

Wim Peumans

Wim Peumans (1984) is schrijver en antropoloog. Hij behaalde een doctoraat in antropologie (KU Leuven) en was verbonden aan de universiteiten van Kent (Canterbury) en Witwatersrand (Johannesburg). Wim publiceerde een politieke biografie en twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en religie, waaronder Queer Muslims in Europe (2018, Bloomsbury).

 

Hij ontving de Marguerite Lefèvreprijs voor Genderstudies (2010) en een Honorable Mention van de Association for Middle East Women’s Studies Book Award (2019). Zijn laatste boek, Habibi (Vrijdag, 2021) was genomineerd voor de Diversity Award 2021 van çavaria.

 

Op basis van de verhalen in Habibi maakte kunstenaar Sami Ammar een reeks schilderwerken. Het resultaat was een drukbezochte expo, die o.a. plaatsvond in het Migratie Museum in Molenbeek (Brussel). Wim is voorzitter van The Building Genk, een kweekvijver voor jong artistiek talent uit Belgisch-Limburg. 

Het schrijversprogramma is een samenwerking van deBuren, Passa Porta, literatuur Vlaanderen en de Jan van Eyck Academie.
Vertel het verder: