Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

PODCAST | Neverending Stories

Neverending Stories is een boekenpraatprogramma over verhalen die ons en ons wereldbeeld hebben gevormd. Beluister hier alle podcastafleveringen uit de reeks.
Door deBuren op 19 jul 2021
Podcast
Tekst
Literatuur & taal
Neverending Stories

Neverending Stories #1 | Neverending Poetry

 

In deze podcast gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met spoken-word artiest Lisette Ma Neza en dichteres en programmamaakster Fatena Al-Ghorra. Ze hebben het over de poëzie die hun blik op de wereld vormgeeft: Earthseed van Octavia Butler, Sister Outsider van Audre Lorde, Ithaka van Konstantínos Kaváfis en Habitus van Radna Fabias.

 

 

Neverending Stories #2 | Be a lady they said

 

In deze aflevering gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met actrice Ikram Aoulad en journaliste, historica en schrijfster Heleen Debruyne. Ze hebben het over de vaak tegenstrijdige en onmogelijke verwachtingen die opgelegd worden aan vrouwen en meisjes en over volgende werken: Be a lady they said van Camille Rainsville, Antigone in Molenbeek van Stefan Hertmans, Madame Bovary van Gustave Flaubert, Anna Karenina van Lev Tolstoj en The Joy Luck Club van Amy Tan.

Neverending Stories #3 | Zusterliefde

 

In deze aflevering gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met schrijfster Kristien Hemmerechts en theatermaakster en medeoprichter van BeHuman Nyira Hens. Zusterschap is een regelmatig terugkerend thema in de literatuur, vaak gaat het daarbij over een ambigue affectieve relatie die veelal gemythologiseerd wordt. Ze hebben het over zusterliefde en familieverwachtingen in werken als Goblin Market van Christina Rosetti, Little Women van Louisa May Alcott, de verfilming van The Colour Purple van Alice Walker en het werk van Toni Morrison, Bell Hooks en Audre Lorde.

 

 

Neverending Stories #4 | Reizende Vrouwen

 

In deze podcastaflevering spreekt gastvrouw Rachida Lamrabet met illustratrice, cartooniste en schrijfster Christina ´Chrostin´ De Witte en journalist, scenarist en auteur Gaea Schoeters over reizende vrouwen en schrijvende reizigers. Een gesprek over bekende vrouwelijke reizigers uit het verleden, over hun eigen reisverhalen, over de voor- en nadelen van het reizen als vrouw alleen en het dromen van een tijd waarin we weer zonder beperkingen op reis kunnen gaan.

Neverending Stories #5 | Escapisme

 

In deze podcastaflevering spreekt gastvrouw Rachida Lamrabet met beeldend kunstenares en illustratrice Fatinha Ramos en journaliste en schrijfster Nathalie Le Blanc over escapisme: de kunst van het ontsnappen aan het hier en nu. Samen met haar gasten schudt Rachida de mantel van het nu af om te verdwijnen in de verbeelding en te ontsnappen aan de wereld van het praktische nut. Een gesprek over de verschillende connotaties van escapisme en het gegeven dat het ontsnappen aan de werkelijkheid niet alleen een vlucht, maar ook een verrijking kan zijn.


Neverending Stories is een initiatief van ROSE stories en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam West, Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen en wordt gemaakt in samenwerking met deBuren en VondelCS.
Vertel het verder: