Maar dus: onze holistische visie op inclusie binnen onze organisatie. Wat dus gewoon betekent 'het streven naar een globale, geïntegreerde aanpak'. We bevragen en analyseren op elk niveau en elk onderdeel van de organisatie welke vormen van uitsluiting er plaatsvinden. Dat zijn soms gewenste vormen van uitsluiting - uitsluiting kan een vorm van bescherming zijn (bijvoorbeeld een voorstelling enkel voor mensen met autismespectrumstoornis en hun begeleiders), maar veel vaker zijn dit onbewuste, zogezegd ‘neutrale’, vormen van uitsluiting. Voor ons als organisatie is het belangrijk om zoveel mogelijk vormen van uitsluiting te identificeren (en daarvoor ook ervaringsdeskundigen te consulteren), bewustzijn errond te creëren binnen de organisatie en dan een beslissing te maken hoe met deze uitsluiting om te gaan. Dat kan soms een directe verandering teweegbrengen, soms een project voor langere termijn zijn, soms ook vanwege pragmatische, politieke, praktische redenen niet haalbaar zijn om te veranderen, of het wordt gewoon bewust niet als deel van de missie van de organisatie beschouwd om hier iets aan te doen.
Dit is een continu proces van zelfbevraging. En zeer concreet heeft dit bijvoorbeeld tot volgende resultaten geleid. We maken al onze teksten op via inclusief schrijven: persberichten, nieuwsbrieven, interne e-mails, vacatures, tot zelfs experimenten met ondertitels. Op het einde van de e-mail in de handtekening schrijven we standaard onze voornaamwoorden (hij, zij, hem, haar, hen). Sommige artistieke activiteiten organiseren we enkel voor een specifieke groep (bijvoorbeeld een voguing avond enkel voor mensen van kleur die zich als queer identificeren). We herschrijven onze modelcontracten en schrappen daarbij termen en uitdrukkingen als ‘zorg voor iets dragen als een goede huisvader').We vertalen voorstellingen in gebarentaal. We benoemen hoeveel artiesten van ons programma zich identificeren als man, vrouw of non-binair en communiceren hier transparant over. We houden in ons programmeren rekening met ramadan en organiseren iftars aansluitend aan de voorstelling. We communiceren rond de toegankelijkheid van een voorstelling, ook onze website is toegankelijk, etc. Al deze kleine en grote veranderingen dragen bij aan de identiteit van een instituut en maken voor ons deel uit van onze visie op inclusie binnen de organisatie. Al deze elementen (ook rekrutering) bestaan niet geïsoleerd, maar staan in relatie met elkaar en informeren elkaar.
En we werken dus ook op die manier rond rekrutering en personeelsbeleid. Voor rekrutering gebruiken we de strategie van positieve actie (affirmative action). Bij positieve actie moet er sprake zijn van een gedeeld besef over onevenwichtige samenstelling van het personeel. Hoeveel mensen met een beperking werken er in je organisatie? Hoeveel mensen met een migratie-achtergrond? En hoe verhoudt dat zich tot de bevolkingssamenstelling van je stad? Daarna is het belangrijk om het wegwerken van de ongelijkheid als een doelstelling te formuleren. Het idee is dat de positieve-actiemaatregel tijdelijk is, en verdwijnt zodra de doelstelling is bereikt. De maatregel van positieve actie betekent niet dat andere kandidaten geen kans meer maken. Deze visie van positieve actie passen we toe op alle aanwervingen met vaak het objectief van concrete quota, ook bij de aanwervingen waar directie niet aanwezig is.
Dit werk doen we als organisatie niet alleen. Naast VDAB/Actiris, zijn er ook gespecialiseerde organisaties die ondersteuning kunnen geven bij inclusieve rekrutering zoals Wheelit of GTB. En ook het draagvlak binnen de organisatie maken we steeds zo groot mogelijk. Ook werken we actief samen met ons netwerk van sociale organisaties in Brussel om vacatures via andere netwerken te verspreiden en schrijven we actief vrijwilligers, stagiaires en kennissen aan om deel te nemen aan sollicitaties. Als festival werken we veel met korte, tijdelijke contracten en stages. Dit is traditioneel de grootste instroom op het vlak van nieuwe werknemers. Tijdelijke werknemers kunnen zo deel worden van de vaste ploeg. Dus vooral op deze plek werken we om onze instroom te diversifiëren. We voorzien een vergoeding voor onze stages, zodat mensen uit meer precaire situaties zo werkervaring bij ons kunnen opdoen.