Tips en aandachtspunten om inclusiever te werven
Vertaal je visie op inclusie naar je gehele HR-beleid en personeelsplan. Stel doelstellingen op met betrekking tot je teamsamenstelling (instroom, doorstroom, behoud van personeel) en herdenk in functie daarvan het wervingsproces.
Voorzie opleidingen voor leidinggevenden en HR-personeel om te leren selecteren zonder vooroordelen (
unconscious bias) en om objectiever te rekruteren.
Wees kritisch over je vacature-inhoud. Denk na over de functiebeschrijving en over wat ervaring en competentie voor jouw organisatie betekenen. Richtvragen:- Zijn alle gevraagde competenties essentieel voor de functie (
must have)?
- Kan je meer selectief zijn door niet-essentiële zaken te verwijderen? (
nice to have)?
- Welke competenties zijn noodzakelijk voor de start, en welke kan men verwerven tijdens de eerste maanden in de job?
- Hoe kan je meer mensen aanspreken?
- Welke competenties zoek je als je vraagt naar ervaring of specifieke studierichtingen?
Met deze richtvragen kan je vijf functievereisten opstellen en per regel één competentie toelichten. Door te vragen naar competenties integenstelling tot ervaring of studierichting, maak je je vacature meer specifiek en uitnodigend, en verbreed je de groep die zich aangesproken kan voelen.
Zet in op inclusief taalgebruik in het hele communicatieproces (persberichten, website, publicaties, enz.). Denk na over de taal in vacatures, e-mails, en (model)contracten. Gebruik niet te veel vakjargon. Het kan ook een meerwaarde zijn om een diversiteitsstatement aan je vacature toe te voegen.
Verspreid vacatures via andere netwerken dan de voor de hand liggende. Werk hiervoor samen met organisaties en schrijf ook mensen actief aan om te solliciteren op vacatures.
Rekruteer mensen op basis van gewenste competenties en doe hetzelfde in beslissingen over doorstroming. Ga niet af op de ‘klik’ die je hebt met een kandidaat. Maak ook duidelijk aan het team dat iedereen in de organisatie zit op baisis van de geschikte competenties. Bedenk ook of je specifiek wil peilen naar competenties gerelateerd aan inclusie.
Gebruik strategieën van positieve actie/affirmative action. Kijk naar de samenstelling van je team en hoe dat zich verhoudt tot de omgeving (stad of regio). Zet in op het wegwerken van onevenwichtigheden en formuleer hierrond doelstellingen. Gebruik positieve actiemaatregelen bij nieuwe aanwervingen. Deze maatregelen zijn tijdelijk en kunnen verdwijnen zodra de doelstelling is bereikt. Voorbeelden zijn quota,
Rooney Rule (voor elke vacante functie minstens één iemand uitnodigen uit een minderheidsgroep), en
Two in the pool (daarbij moet minstens de helft van de kandidaten in de laatste sollicitatieronde uit een minderheidsgroep komen, wat betekent dat je hiervoor oogt hebt in elke fase van de sollicitatieronde).
Stel je sollicitatiecommissie voldoende divers samen zodat verschillende sollicitanten zich kunnen herkennen in deze commissie. Zo minimaliseer je ook de kans dat de selectiecommissie mensen selecteert op basis van 'gelijkenis' (
similarity bias). Zet ook in op verantwoording: laat de commissie hun keuze voor een kandidaat verantwoorden zodat ze zelf hier ook bewuster over nadenken.
Investeer in een lerende organisatie waarbij mensen ook tijdens het werk inwerktijd en begeleiding krijgen om te leren.