Jaouad Alloul en Elfie Tromp zetten de taal op stelten

Cultuur intercultureel

Datum 3 november 2021
Door
Frank Keizer
Download for E-Reader

Nederlands schrijver en performer Elfie Tromp en Vlaams theatermaker, performer en activist Jaouad  Alloul zetten van 2 tot en met 9 oktober de taal op stelten tijdens de Week van het Nederlands.

Voor de zevende editie van de Week van het Nederlands zoeken we de grenzen van de taal op. Ambassadeurs Elfie Tromp en Jaouad Alloul nemen als multidisciplinaire taalkunstenaars het voortouw. Samen zullen ze tijdens de Week van het Nederlands door Vlaanderen en Nederland reizen met Taal is macht, een korte maar krachtige tekstperformance waarin ze de hokjes van de taal openbreken: seksistische taal, racistische taal, taal die niet inclusief is, maar het wel placht te zijn.

Jaouad Alloul en Elfie Tromp

Ik plande een uitstap naar het Getty Museum in Los Angeles. Een prachtig museum met duizenden topwerken uit de kunstgeschiedenis.

De schilderijen van ‘de meester van het licht’, de man die zo nauw verbonden is met de Gouden Eeuw van Nederland, konden in die collectie uiteraard niet ontbreken. Ik heb het natuurlijk over de fenomenale Rembrandt van Rijn.

“Taal is macht gebruik haar zacht wik & weeg je woorden als een danser op koorden .”
Jaouad

Taal kan inslaan als een kernbom, maar vanuit de taal kunnen we ook een nieuwe samenleving vormgeven. Want de evolutie van taal is onlosmakelijk verbonden met de evolutie van ons denken. Als we nieuwe woorden kunnen vinden voor wat we niet kennen, zullen we gemakkelijker in staat zijn om ons ervoor open te stellen. 

Ik tweet meer dan ik zing Ik like meer dan ik denk Ik lees meer captions dan poëzie Ik whatsapp meer dan ik schrijf Ik scroll meer dan ik spreek Welkom bij de taal in deze tijd
Elfie

In afwachting van hun najaarstournee door de Lage Landen leer je hen nu alvast kennen aan de hand van hun meest gebruikte emoji's, stereotypes die op hen van toepassing zijn en retrospectief advies dat ze aan zichzelf geven.   

Niet alleen om duizenden jaren aan strijd te herdenken. Maar vooral om de resterende hindernissen op het pad naar gelijkwaardigheid voorgoed te overwinnen. Want de droom die ik van Europa kreeg, kan nog niet vrij bestaan in ons allemaal. Het feit dat wij hier vandaag samen zijn, in Europa, stemt mij niettemin hoopvol.

Ambassadeurs Elfie Tromp en Jaouad Alloul maakten samen de eclectische performance Taal is macht, die tijdens de Week van het Nederlands zal reizen door Vlaanderen en Nederland.

Op humoristische wijze gaan ze dieper in op de sociale en persoonlijke impact van taal en zetten ze de taal op stelten.

Het is voor alle leeftijden

Schrijftalent 2022 gezocht!

Geef antwoord op het laatste gedicht uit Paul van Ostaijens bundel en maak kans op een plek in de Besmette Stad.

Alles bekijken