Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wilde Wijven | The power of the pussy

Doorheen de geschiedenis was het lichaam vaak het enige machtsmiddel dat vrouwen ter beschikking hadden. Tijdens het Passa Porta Festival 2021 bespraken Heleen Debruyne en Sophie Vandamme met Rachida Lamrabet, Julie Cafmeyer en Mia Kankimäki of het vrouwelijk lichaam in tijden van #metoo nog steeds macht uitoefent.
Door deBuren op 26 mei 2021
Video
Literatuur & taal
Wilde Wijven

#metoo is broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken?

Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had. Denk maar aan alle intriges rond minnaressen en geboortes aan het hof van Henri VIII, die goed gedocumenteerd zijn in de boeken van Hillary Mantel.

 

Kan een lichaam nog steeds een machtsmiddel zijn? Heleen Debruyne en Sofie Vandamme van de podcast Wilde Wijven vroegen het aan Rachida Lamrabet en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schoof auteur Mia Kankimäki aan, die in het recent verschenen The Women I Think About at Night (Vrouwen van wie ik 's nachts wakker lig) in de voetsporen reist van de vrouwen die ze het meest bewondert, zoals Karen Blixen en Yayoi Kusama.

Organisatie: deBuren, KAAP, Passa Porta.
Vertel het verder: