Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Pantser | Jorik Amit Galama

Achttien jonge schrijvers nemen deze zomer deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. De kandidaat-schrijfresidenten van 2021 kregen de opdracht om zich te verhouden tot het thema ‘Spel’. Dit resulteerde in vormexperimenten, speelse teksten en kritische stemmen over de spelregels van onze maatschappij. In dit kortverhaal vertelt Jorik Amit Galama over een jongen die zo graag gamet dat hij niet altijd opmerkt wat er zich buiten het beeldscherm afspeelt.
Door Jorik Amit Galama op 19 mei 2021
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Spel, spelregels en ...

‘Ik ga deze week mijn erfenis verdelen,’ zegt mijn broertje. Op zijn beeldscherm rent een avatar met een hanenkam van zwemvliezen, een geschubde staart en een geprononceerde boezem achter een groep fantasiewezens aan.

   
‘Erfenis?’ 

 

Mijn wapens en toverspreuken,’ antwoordt hij. Een zwerm demonen vliegt het beeld in en hij begint verwoed te klikken. Ik strek me uit op zijn bed en masseer de schouderbladen van Enzo, die zijn ogen toeknijpt.  

 

‘I will do it,’ zegt mijn broertje in zijn headset. In zijn team zitten zo’n twintig mensen van over de hele wereld. Een vuurbal schiet uit het zwaard van zijn avatar.  

 

‘Wat denk je dat je team ervan vindt, dat je stopt?’ vraag ik. Hij antwoordt niet. Wanneer ik hem bezoek, is er eigenlijk altijd een moment waarop hij onrustig wordt en achter zijn computer kruipt. In zijn grote lichaam, waarmee hij mij al op jonge leeftijd wist te overmeesteren, houdt zich een woordloze somberte schuil. 

 

Zodra ik op de vensterbank ga zitten schiet een herinnering los: enkele maanden terug, ik paste op Enzo, hoorde ik ‘s nachts geschreeuw. Ik keek door de spleet tussen de gordijnen. Een vrouw, slechts gekleed in lingerie, stormde over de galerij. Halverwege werd ze door een man bij haar taille gegrepen. Terwijl ze wild om zich heen sloeg, sleurde hij haar naar binnen. Voordat hij de deur sloot had hij om zich heen gekeken en mijn gezicht opgemerkt. Met zijn wijsvinger had hij op zijn lippen gedrukt. De politie zei dat ze langs zouden gaan, dat ze zouden terugbellen. 

 

‘Heb je recentelijk iets verdachts gezien hier op de galerij?’ vraag ik. Enzo duwt zijn snuit tussen mijn benen. 

 

‘Nee, hoezo? Misschien bewaar ik het pantser wel, daar heb ik een half jaar voor moeten vechten, mocht ik nog terug willen.’  

Jorik Amit Galama

Jorik Amit Galama (1992) is filmmaker en schrijver. Na de opleiding Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie werd hen geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Op dit moment volgt hen aan de Nederlandse Filmacademie de master Artistic Research in and through Cinema. Hun werk werd o.a. gepubliceerd in De Revisor, Kluger Hans, Tubelight en Metropolis M. 

Vertel het verder: