Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers | Filosofische gesprekken over spel in het leven

Jean Paul van Bendegem, Valerie Trouet, Kaouthar Darmoni en Michael Foley: deze gasten schuiven in februari om beurten aan in Fiep van Bodegoms zoomstudio. Ze zal hen uitvragen over spel in hun respectievelijke werkdomeinen - wiskunde, klimaat, gender en cultuur.
op 21 dec 2020
Nieuws
Politiek & samenleving
Filosofie & religie
Spelbrekers
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

We leven in een tijd van burn-outs en stress, werken en overwerken. Een maatschappijmodel dat streeft naar het overtreffen van de overstijgende trap. Tegelijkertijd krijgen we te horen dat we meer moeten spelen en ontspannen, meer plezier moeten beleven. Plezier dat op onrealistische wijze wordt weergegeven en uitvergroot via sociale media. Verder lijken ironie, spel en vals spelen een steeds belangrijker kenmerk van dit digitaal tijdperk, waar liegende politici, fake news en complottheorieën meer en meer draagwijdte krijgen via internet.

 

Het spel bevindt zich voor kind én volwassene steeds meer online. Is het idee van spel nuttig of juist levensgevaarlijk in de politieke arena? Kunnen we nog een grens trekken tussen de digitale en de echte ruimte?

 

 

Op vier opeenvolgende dinsdagavonden gaat Fiep van Bodegom hierover een filosofisch gesprek aan met opmerkelijke gasten. Jean Paul Van Bendegem zal ons inwijden in de wiskunde, dendrochronologe Valerie Trouet onderzoekt het klimaat aan de hand van jaarringen in bomen, ondernemer en genderexpert Kaouthar Darmoni reflecteert over gender en spel, en filosoof Michael Foley nodigden we uit naar aanleiding van zijn nieuwste boek 'Isn’t This Fun?'

De spelende mens

 

Cultuurhistoricus Johan Huizinga stelt met zijn concept van de Homo Ludens of de spelende mens, dat spel de basis is van onze cultuur. Ziehier het vertrekpunt van deze online serie filosofische gesprekken waarin we verschillende domeinen – wiskunde, klimaat, gender en cultuur – onder de loep nemen waarin spel belangrijk is of zou moeten zijn. Vaste moderator Fiep van Bodegom buigt zich telkens met een andere spreker over de vragen: wat zijn vandaag de dag factoren die ons spel bedreigen, en hoe kunnen we het spel hervatten?

 

Filosoof Elize de Mul geeft een korte introductie tot de Homo Ludens.

Vertel het verder: