Vlaamse en Friese makers ontmoeten elkaar in De Verwonderkamer

Datum 12 oktober 2020

Maak het onvoorstelbare voorstelbaar aan de hand van een duurzaam literair format: dat is de taak die drie teams van telkens één Friese en één Vlaamse kunstenaar krijgen in de aanloop naar het Explore the North-festival in Leeuwarden.

© Vera Cornel | © Marianne Hommersom

Explore the North en deBuren selecteerden voor deze uitdaging de veelzijdige makers Anne-Goaitske Breteler, Nicole Van den Berg, Raymond Muller, Arno Boey, Betül Sefika en Marie Borremans.

Zij volgen workshops van filosoof Barend van Heusden en literair alleskunner Maud Vanhauwaert, gaan per duo een briefwisseling aan en werken gedurende een (thuis-)residentie van één week aan hun literaire format.

 

Benieuwd naar de resultaten? De formats worden voor het eerst digitaal gepresenteerd aan het publiek op Onvoorstelbaar maar waar.

Over de auteurs De Friese makers

Anne-Goaitske Breteler (1996) groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na de studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam verhuisde ze kortgeleden terug naar haar geboortegrond. In al haar werk staat de relatie tussen stad en platteland centraal. In 2018 verscheen haar non-fictie debuut De traanjagers (Uitgeverij AUP) en in 2020 haar Friese kinderboek In nuvere nacht. Ze schrijft columns en redactionele bijdragen, maakt tentoonstellingen en geeft lezingen voor jong en oud. 

Nicole van den Berg (1988) schrijft korte verhalen en gedichten over de knulligheid van alledag. Eerder publiceerde zij in nrc.next, de festivalkrant van Lowlands, Slang Magazine en cultureel magazine de Optimist. Samen met haar muze – een Friese Stabij van zes jaar – maakt ze graag lange wandelingen in haar woonplaats Leeuwarden. Soms eet ze drie dagen achtereen spaghetti. Haar werk is te lezen op slenteraar.nl.

Raymond Muller is 34 jaar en geboren en getogen in Leeuwarden. Hij werkt als freelance acteur en theatermaker voor onder andere Tryater en zijn eigen theatercollectief Illustere Figuren, dat tot de basisinfrastructuur van provincie Fryslân behoort. Hij werkt ook als schrijver voor onder andere Under de toer (LF2018), Illustere Figuren en Tryater. Muller schreef ook een reeks stadsge(z)dichten met als uitgangspunt specifieke locaties in Leeuwarden. 

De Vlaamse makers
© Marianne Hommersom

Arno Boey (1996) is maker. Zijn werk wrikt zich los van vorm of genre, maar begint steeds op dezelfde plek: bij de taal. Hij is medeoprichter van schrijverscollectief en literair tijdschrift ZINK. In 2019 nam hij deel aan de internationale schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Hij publiceerde onder andere in Kluger Hans, DW B en Sampler 2020 van uitgeverij Das Mag. Met partner-in-crime Yelena Schmitz werkt hij aan 1020stories.be, een meertalige verhalenkaart van Bockstael, een wijk in zijn thuisstad Brussel. Zijn literaire werk overlapt met zijn interesse voor het fysieke, de beweging, de dans. In die overlapping gaan de dingen leven. In 2019 maakte hij de documentaire dansvoorstelling We are close (at 22 pm).

Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert. 

 

© Vera Cornel

Marie Borremans (1994) studeert Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en werkt als onderzoeksjournalist. Het liefst maakt ze verhalen die grenzen opzoeken: tussen realiteit en fictie, tussen proza en poëzie, tussen tekst en geluid. Ze publiceerde in de Sampler 2019 van Das Mag en werd tweede in schrijfwedstrijd Write Now!.