Maak jij een podcast over Vlaams-Nederlands ondernemen in coronatijden?

Datum 4 juni 2020

Voor het eerst in 25 jaar was er tussen Vlaanderen en Nederland weer een bewaakte grens. Het vrije verkeer van goederen en personen is door de coronacrisis beperkt. Hoe gaan ondernemers aan beide kanten van de grens hiermee om? Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Nederlandse Ambassade te Brussel en de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag zoeken audiomakers om vanuit deze vraag een zomerse podcastreeks te maken.

Grensgevallen

 

In de podcast Grensgevallen (werktitel!) onderzoek je welke creatieve oplossingen Vlamingen en Nederlanders vinden om te blijven doen wat zij het liefste doen: grensoverschrijdend ondernemen. Van tuinbouwers tot tekenaars en van havenbedrijven tot hoveniers.In deze podcast verzamel je hun verhalen. Denk aan soep die verser de grens over komt dan de groenten waarvan die gemaakt is of het niemandsland waarin Belgische bierzaken zich plots bevonden. Denk aan een theatergezelschap dat gewapend met essentiële attesten de grens oversteekt om een podcast van hun voorstelling te maken – en prompt het journaal haalt. En wat te denken van Vlaams-Nederlandse initiatieven die nu digitaal plots het hele taalgebied kunnen bedienen?

 

Welke lessen uit de afgelopen crisismaanden willen we onthouden voor de toekomst? En hoe gaan ondernemers om met de stapsgewijze versoepelingen?

 

 

Oproep en procedure

Zin om solo of als Vlaams-Nederlands duo mee te dingen naar deze opdracht? Dit zijn de voorwaarden. Lees waar hieronder ‘je’ staat gerust ook telkens ‘jullie’, we moedigen de Vlaams-Nederlandse samenwerking uiteraard van harte aan.

 

Uiterlijk donderdag 18 juni om 23:59 stuur je naar info@deburen.eu een eerste voorstel. Je voorstel bestaat maximaal uit 2 A4’s: 1 A4 met een eerste inhoudelijk en procesmatig plan en 1 A4 waarop je je aan ons voorstelt. In je plan licht je kort toe hoe je de productie van deze podcast aan wil gaan pakken. Hoe richt je je onderzoek in? Wil je binnen de podcast werken met rubrieken, met personen die je gedurende enkele weken volgt, voorzie je een spanningsboog binnen de reeks of wil je juist dat elke aflevering apart te beluisteren is? En wil je alles zelf gaan doen, of besteed je een deel van de opdracht uit aan andere vakmensen? Je tweede A4 omvat een korte motivatie, vergezeld van een cv, waarop je ervaring met het maken van audio een prominente rol speelt. Als je eerdere werk niet openbaar te beluisteren is, vragen we je om 1 audiowerk van maximaal 1 uur te selecteren en via WeTransfer aan ons te bezorgen. De podcastreeks telt minimaal 4 afleveringen van elk minimaal 30 minuten. De afleveringen verschijnen in juli en augustus. We rekenen op de maker(s) om samen met ons in te staan voor verspreiding van en communicatie over de reeks.

 

Het vervolg

 

Een deskundige jury buigt zich over de voorstellen en kent woensdag 24 juni de opdracht toe. Daarna volgt een eerste briefing met alle partners. Van belang bij deze podcast is dat we graag veel creatieve ruimte geven aan de maker(s), maar dat er ook enkele inhoudelijke vereisten zijn (in diversiteit van ondernemerscasussen bijvoorbeeld). In het vervolgtraject begeleidt deBuren het maakproces.

 

De verwachtingen en vergoedingen

 

We werken binnen dit project met een all-invergoeding (ook wel lump sum geheten), waarbinnen de volgende werkzaamheden worden verwacht: onderzoek en voorbereiding interviews, het schrijven van het scenario en de bindteksten, opname en montage, geluidsontwerp, bespreking en revisie, externe communicatie. We gaan er, kortom, vanuit dat je deze opdracht in grote autonomie kunt uitvoeren van concept tot en met eindproduct. Voor de werkzaamheden waarvoor dat (technisch of creatief) niet geldt, vind je zelf oplossingen binnen de begroting. Omdat we graag Vlaams-Nederlandse samenwerking stimuleren, zijn er drie manieren om deel te nemen en vergoed te worden.

-Je kunt je aanmelden als zelfstandig maker die ook graag solo wil werken.

-Je kunt je aanmelden als zelfstandig maker die graag in een Vlaams-Nederlands duo wil werken, maar nog geen duo vormt. Wij proberen dan een duo samen te stellen.

-Je kunt je tenslotte aanmelden als Vlaams-Nederlands duo. Het is niet verplicht om aan te tonen dat je al eerder als duo hebt gewerkt.

Als honorarium voor bovengenoemde werkzaamheden, ontvang je als solist een totaalhonorarium van 8.000 euro exclusief btw. We gaan er bij duowerk vanuit dat de taken deels opgesplitst kunnen worden, maar dat er door overleg en afstemming wel meer dagen in totaal gewerkt worden. Als duo ontvangen jullie een in onderlinge afstemming te verdelen totaalhonorarium van 12.000 euro exclusief btw. Naast deze honoraria is er een productiebudget van 2.000 euro exclusief btw voor studiohuur, vormgeving, materiaalaanschaf en dergelijke kosten. deBuren beschikt over een Artlistabonnement voor de muziek.

 

 

Vragen?

 

Mail naar info@deburen.eu

We kijken uit naar je aanmelding!