Herbeleef het beste uit 15 jaar deBuren

Datum 17 april 2019

Vijftien jaar deBuren, dat zijn: duizenden debatten, lezingen, gespreksavonden en literaire evenementen. Onze medewerkers van het eerste uur doken in die vijftien jaar en kwamen weer boven met vier voor hen memorabele activiteiten. Tot en met 1 mei kan jij stemmen op hun selectie. Het populairste programma krijgt in juni een herneming op ons podium.

1. Het burgemeestersdebat 

(De keuze van Ronald Giebel, bij deBuren sinds 2005)

 

In 2006 vond bij deBuren het Burgemeestersdebat plaats. Job Cohen van Amsterdam, Patrick Janssens van Antwerpen en Gerd Leers van Maastricht gingen die avond onder leiding van Piet Piryns in debat over citymarketing, de fysieke grenzen van de stad, vergrijzing, ontgroening, eenpersoonsgezinnen, maar ook over de opkomst van rechts, polarisatie versus tolerantie, zero tolerance versus de boel bij elkaar houden, segregatie versus verbinding en ook werd de relatie tussen burgers en bestuur besproken.

 

In dat debat werden dingen gezegd die je nu als voorspellend zou kunnen beschouwen. Misschien dat een Burgemeestersdebat in 2019 ons opnieuw de toekomst voorspelt?

 

2. Radioboeken 2.0

(De keuze van Xander Stroo, bij deBuren sinds 2005)

 

Radioboeken (2006-2009) is één van de succesvolste projecten van deBuren. Op onze uitnodiging schreven honderd auteurs uit de Lage Landen een kort verhaal. De reeks is uniek om twee redenen. De verhalen werden speciaal als luisterverhaal geschreven; je kunt ze dus nergens lezen maar altijd en overal beluisteren. Verder werden alle Radioboeken door de auteur zelf voorgelezen tijdens een éénmalig publieke voorleessessie. De opnames werden vervolgens gratis online verspreid - de teller staat vandaag op meer dan een miljoen downloads. Een unicum voor Nederlandstalige luisterverhalen.

 

Radioboeken werd op het hoogtepunt afgesloten door Adriaan van Dis met het verhaal Hoog bezoek. Om 15 jaar deBuren te vieren maken we graag nog één speciale editie van Radioboeken. We nodigen twee bekende auteurs - één uit Vlaanderen en één uit Nederland – uit om een gloednieuw verhaal te schrijven en dat voor te lezen tijdens een feestelijke literaire avond bij deBuren. De opnames zullen daarna samen met de oude Radioboeken te beluisteren en te downloaden zijn via Soundcloud, iTunes en natuurlijk www.radioboeken.eu.

3. deBuren univerCity: een reünie 

(De keuze van Willem Bongers-Dek, bij deBuren sinds 2009) 

 

Toen ik in juni 2009 bij deBuren kwam werken, viel het me op dat er aan Vlaamse universiteiten geen honoursprogramma’s bestonden. Als antwoord daarop, lanceerden we  deBuren univerCity, om Vlaamse studenten kennis te laten maken met elkaar, met interessante sprekers uit Nederland en Vlaanderen én met hun Nederlandse collega-studenten. Zo konden zij naast hun studie de verdieping en verbreding vinden die deBuren op politiek, cultureel en wetenschappelijk vlak toen aanbood.

 

Het lijkt me fantastisch als we een reünie kunnen organiseren met de 100 deelnemers die aan de edities van 2009 en 2010 deelnamen en opnieuw een avond te organiseren waarop we met elkaar in gesprek gaan. Voor de invulling inspireren we ons op de kernreeksen 'Het Vaderhuis | De Moederschoot' (over migratie, cultureel ouderschap en belonging, met gasten als Anil Ramdas, Chika Unigwe, Soheila Najand, Chokri Ben Chikha, …) en ‘Beste Multatuli, …’ (actuele vraagstukken over dekolonisatie, met gasten als David Van Reybrouck, Ellen Ombre, Judith van der Wel en Brink Scholtz). 

 

4. IM

(De keuze van Jenny, bij deBuren sinds 2007) 

 

Wie droomt er niet van om op zijn eigen begrafenis aanwezig te zijn? Gastvrouw Anna Luyten vroeg tijdens intieme doch publieke gesprekken aan Nederlandse en Vlaamse bekenden hoe ze na hun dood herdacht willen worden. IM (In Memoriam) was een meerjarige reeks (2010-2016) en stond voor prachtige zondagnamiddagen in Oostende: in de mooie zaal van Vrijstaat O. (KAAP) kon je luisteren naar boeiende levensverhalen met zicht op de Noordzee. Ik heb heel erg genoten van Jan Hoet, J.M. Bernlef, Ad Visser, Liesbeth List en Paula Sémer en hoop van harte dat we er nog een bijzondere aflevering aan kunnen koppelen.