Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijf een erotisch kortverhaal | Oproep Het Rode Oor 2021

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde, een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren. In 2021 organiseren we Het Rode Oor voor de vijfde keer. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal om naar te luisteren, met de focus op erotische fantasie.
Door deBuren op 12 feb 2021
Oproep
Literatuur & taal
Het Rode Oor

Elk jaar organiseert deBuren, De Nieuwe Liefde en Lucas De Man met zijn Stichting Nieuwe Helden de schrijfwedstrijd Het Rode Oor.  In 2021 organiseren we Het Rode Oor voor de vijfde keer. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal om naar te luisteren, met de focus op erotische fantasie. Seks mag, maar hoeft niet.

Wil je een erotisch verhaal (maximaal 800 woorden) inzenden voor deze lustrumeditie?

 

Dat kan via debbie@deburen.eu. De deadline is maandag 3 mei 2021 (voor 09:00).

Een vakkundige jury maakt een selectie van acht verhalen die worden voorgedragen tijdens een simultaanfinale op zondag 10 oktober 2021 in Amsterdam (De Nieuwe Liefde) en Antwerpen. Het publiek in beide steden kiest de winnaar van Het Rode Oor. De winnaar krijgt Het Rode Oor (elk jaar een nieuw ontwerp) en een geldprijs van 350 euro.

 

Naast een publieksprijs reiken we dit jaar voor het eerst Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. Meer informatie over de finales volgt binnenkort.

 

 

Wie zit in de jury? 

 

De jury van Het Rode Oor 2021 bestaat uit  Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournalist), Abdelkader Benali (auteur), Tobi Lakmaker (auteur), Debbie Marbus (programmamaker bij deBuren, coördinator Het Rode Oor) en Mariëlle de Goede (psycholoog, auteur en onderzoeker bij Stichting Nieuwe Helden).

>> Meer over de jury


Spelregels

 

 • Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór maandag 3 mei 2021 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.
 • De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands.
 • Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde.
 • Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s.
 • Het verhaal mag nog niet zijn gepubliceerd.
 • De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd.
 • De simultaanfinale zal plaatsvinden op 10 oktober 2021. Houd die datum alvast vrij in je agenda.
 • De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde als tekst en als podcast.
 • De 8 finalisten ontvangen feedback van de jury.
 • De winnaar van Het Rode Oor wordt aan het einde van de finale gekozen door het publiek. De winnaar krijgt Het Rode Oor 2021 (elk jaar een nieuw ontwerp) en een geldprijs van 350 euro. Daarnaast wordt er dit jaar voor het eerst Het Rode Oortje uitgereikt: een eervolle vermelding van de jury.
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

 

Tips van de jury

 

 • 'Een goed erotisch verhaal moet op sensitieve wijze grote verwachtingen oproepen, het moet onder je huid gaan zitten, kietelen, strelen, smeken om gelezen te worden. Beschouw je verhaal als een lichaam dat veroverd moet worden, waarvan je alles wilt ontdekken, waar je niet kan ophouden naar terug te keren. Doe me even de wereld vergeten, en zoek daarvoor de meest intieme stem die je hebt. Wees niet hard, wees niet koel, wees zacht, wees ongenaakbaar. Wees.' (Abdelkader Benali)

 

 • 'In een erotisch verhaal heb je personages nodig, eerder dan seksobjecten. Het gaat er niet om wat er tussen die lichamen gebeurt of wat er met die lichamen gebeurt, het gaat erom wat er zich in de geest afspeelt. Je hoeft het niet allemaal op te schrijven, maar zorg ervoor dat je je personages kent. Zorg ervoor dat een personage iemand is met eigenaardigheden, ervaringen, een geschiedenis en een leven.' (Eva Berghmans)


 • 'Een goed erotisch verhaal gaat niet eindeloos door over vrouwenlichamen, en hoe die langzaam in extase geraken. Dat weten we nu wel. Doe niet zoals alle auteurs het deden die je moest lezen op de middelbare school, en doe alles zoals Maggie Nelson het heeft gedaan. Maak de ‘ik-persoon’ nooit minder kwetsbaar dan de ander, en schrijf bij voorkeur over mislukte seks: gefaalde intimiteit is fijner om over te lezen.' (Sofie Lakmaker)

 

 • 'Wissel af. Het verhevene naast het gortige, het speelse en het diepzinnige, de humor boven ernst. Goede erotiek neemt zichzelf niet serieus.' (Hind Fraihi)

 

 • ‘Voor het schrijven van erotica zijn talent, goede smaak, intelligentie en humor net zo essentieel als voor alle andere literaire werken. Mijn ervaring bij het samenstellen van de bloemlezing Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen is dat goede erotica per definitie goede literatuur is. Ook een eroticum kan het niet stellen zonder luisterrijke metaforiek, fantasie, meesterlijke dialoog en splijtend psychologisch inzicht – liefst een combinatie van dit alles.’ (Elsbeth Etty)

 

Meer tips? Lees dan Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal? van Mia Timiaan (winnaar van het Rode Oor 2017 en jurylid in 2018 en 2019),  de column van Anaïs Van Ertvelde (jurylid Het Rode Oor 2020) en 'Denk aan wat jou opwindt and try to do that’ van Rashif El Kaoui (jurylid 2019).

 

 

© Nick Chesnaye

Winnaar Het Rode Oor 2020

Tijdens de livestreamfinale op 14 september 2020 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam werd Joanne van Beek uitgeroepen tot de winnaar van Het Rode Oor 2020. Lees en beluister hier haar verhaal Smeltwater.

© Bart Grietens

Winnaar Het Rode Oor 2019

Tijdens een simultane finale op 30 april in Antwerpen en Amsterdam riep het publiek Nietzsche van Caroline van Keeken uit tot het beste erotische verhaal.

© Marianne Hommersom

Winnaar Het Rode Oor 2018

Tijdens een simultaanfinale op 28 maart 2018 in Brussel en Amsterdam werd het verhaal van Luz Berge door het publiek gekozen als winnaar van Het Rode Oor 2018. Lees hier haar kortverhaal over een bezoekje aan de wasserette

Winnaar Het Rode Oor 2017

Op dinsdag 7 maart 2017 bekroonde het publiek met een ruime meerderheid de Nederlandse Mia Timiaan tot winnaar van het allereerste Rode Oor met het verhaal Liefde in sausvorm.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.


De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven), Schrijven Online en Schrijverspunt.

Vertel het verder: