Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Parijsgangers Nikki Dekker en Doruntina Islamaj over liefdesverdriet

In 2015 maakte Doruntina Islamaj in de stad van de liefde een intieme radioreportage over 'chagrin d'amour'. Nikki Dekker, Parijsganger in 2016, liet het stuk horen in de reeks 'Liefs van woord' en interviewde Doruntina.
Door deBuren op 14 feb 2017
Podcast
Schrijfresidentie Parijs

Elke zomer gaat deBuren met jonge makers naar Parijs. Ze krijgen er de kans om twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met gerenommeerde auteurs en sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap.

Geregeld zien we creatieve samenwerkingen ontstaan tussen de deelnemers. Vonden elkaar recentelijk: Nikki Dekker (Parijsresidentie 2016) en Doruntina Islamaj (Parijsresidentie 2015), in een podcast over liefdesverdriet.

"Wat is liefdesverdriet?"

"En wat doet het met je?"

"Hoe gaan mensen om met liefdesverdriet?"

© Marianne Hommersom
© Marianne Hommersom

'Een glazen stolp die zich over je bestaan zet.'

'Nee, van mij krijgt het echt geen Frans woord. Die eer gun ik het niet.'

 

Nikki Dekker maakte voor Woord.nl, een audioplatform van NPO en VPRO, de podcastreeks Liefs van Woord, waarin elke week een ander aspect van de liefde centraal stond. Ze spreekt in elke aflevering met "de maker of expert (in de liefde). Liefdesadvies inbegrepen." De laatste aflevering Hartenleed draaide rond liefdesverdriet, en daarvoor ging Nikki bij Doruntina Islamaj te rade.

Die laatste maakte naar aanleiding van onze Parijsresidentie in 2015 een intieme radioreportage over chagrin d'amour, het Franse poëtische woord voor liefdesverdriet. De aflevering van Liefs van Woord bevat een kort stuk uit die Parijsreportage maar ook een interview met Doruntina zelf over haar Parijsproject, waarvoor ze onder andere haar mededeelnemers ondervroeg over liefdesverdriet, en vragen als: Wat is liefdesverdriet? En wat doet het met je? Hoe gaan mensen om met liefdesverdriet?

 

Beluister Hartenleed hier.Beluister Chagrin d'amour in Parijs volledig

 

 

Deze reportage werd op 14 februari 2016 voor het eerst uitgezonden tijdens Bar du Matin op Radio 1 en kwam tot stand in het kader van een residentieproject van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met de stichting Biermans-Lapôtre.

 

 

 

Zelf naar Parijs met deBuren? Bekijk de oproep en meld je aan!

Meer lezen en luisteren?

 


 

Vertel het verder: