Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Europa onder de loep

Democratische vernieuwing en/of een sociaal Europa?
Door deBuren op 3 mei 2016
Nieuws
Politiek & samenleving

Democratische vernieuwing en/of een sociaal Europa? Op 12 mei (Bozar) en 25 mei (deBuren) is Brussel the place to be om te debatteren over Europa! Met topsprekers als Yves Leterme, Manu Claeys, Bastiaan Rijpkema, Alexander De Croo, David Mulder, Frank Vandenbroucke en Anton Hemerijck. Niet te missen!

In samenwerking met Bozar organiseert deBuren de debatavond Designing democracy: politieke en intellectuele toppers uit Nederland en Vlaanderen gaan in debat over de staat van de democratie: wat werkt en wat niet meer? Kan het Europese parlementaire systeem worden toegepast op andere continenten? Kan Europa leren uit meer deliberatieve vormen van democratie van elders? Hoe kunnen de burgers meer betrokken worden bij de politiek? 

 

‘Sociaal Europa' was lange tijd niet meer dan een verplichte tussentitel in de programma's van socialistische partijen. Het leek nooit erg realistisch omdat voldoende politieke steun ontbrak. Sinds de crisis komt het idee opnieuw bovendrijven, niet langer als progressieve utopie, maar als bittere noodzaak om de Europese muntunie duurzaam te maken. Hoe realistisch is het plan om sociale zekerheid in detail op Europees niveau af te spreken?

 

12.05.16 | Designing democracy
Bozar, Brussel

Vinger aan de pols van onze democratie: wat werkt en wat moet beter of anders? Debatavond met Yves Leterme (IDEA, voormalig Belgisch premier), Manu Claeys (burgeractivist en auteur), Bastiaan Rijpkema (auteur Weerbare democratie), vicepremier Alexander De Croo en David Mulder. Niet te missen!

 

25.05.16 | Sociaal Europa. Progressieve utopie of bittere noodzaak?
deBuren, Brussel

Twee concrete ideeën voor een socialer Europa zijn het Europees minimumloon en de Europese werkloosheidsverzekering. Hoe wenselijk, noodzakelijk en/of haalbaar is dit en hoe zou het in de praktijk in zijn werk gaan? Met o.a. Frank Vandenbroucke (hoogleraar KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit van Amsterdam, oud-SP.A-politicus) en Anton Hemerijck (hoogleraar VU Amsterdam).

 

 

En verder...

13.04 > 29.05.16 | Imagine Europe. In search of new narratives
Bozar, Brussel

Bozar nodigt kunstenaars, wetenschappers en denkers uit om het beeld voor een toekomstig Europa scherp te stellen. 

 

Vertel het verder: