Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De waarde van cultuur

Op 17 februari 2015 organiseerden IETM, Kunstenpunt en deBuren een panelgesprek over zin, onzin en concrete aanpak van het "meten" van de maatschappelijke impact van cultuur. Pascal Gielen, Mieke Van Hecke, Peter Inkei, Mercedes Giovinazzo en Abigail Gilmore gingen in gesprek, gemodereerd door Diane Dodd van IFACCA, het wereldwijde netwerk van Arts Councils. VIDEO: klik door om het gesprek te bekijken.
Door deBuren op 25 feb 2015
Video
Cultuurbeleid

Op 17 februari 2015 organiseerden IETM, Kunstenpunt en deBuren een panelgesprek over zin, onzin en aanpak van het "meten" van de maatschappelijke impact van cultuur. Het gesprek maakte deel uit van The art of valuing: between evident and evidence-based, een tweedaags seminarie over de waarde van cultuur, waaraan beleidsmakers (ministeries, fondsen, arts councils) uit heel Europa deelnamen. Samen bespraken ze nieuwe modellen om de waarde van cultuur zichtbaar te maken en initiatieven te nemen voor een meer culturele invulling van het beleid, op nationaal en Europees niveau.


© Vincent Chartier - meer foto's »

Pascal Gielen (Rijksuniversiteit Groningen, co-auteur van het onderzoeksrapport De Waarde van Cultuur (2014, Elkhuizen, Gielen, Van den Hoogen, Lijster en Otte), sprak een keynote uit. Bij de shift van de welvaartsstaat naar de huidige neoliberale realiteit is cultuur volgens hem vervangen door economie als vermeende basisstructuur van de maatschappij – een impliciete veronderstelling die ironisch genoeg met Karl Marx wordt gedeeld. Gielen pleitte ervoor om cultuur zijn rechtmatige plaats terug te geven als overkoepelend én schragend element van onze maatschappij. Mieke Van Hecke (voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger en directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs) reageerde, en gaf daarmee de aftrap voor een panelgesprek met Peter Inkei (Budapest Observatory), Mercedes Giovinazzo (Interarts, Barcelona) en Abigail Gilmore (The University of Manchester). Diane Dodd (IFACCA, het wereldwijde netwerk van Arts Councils) modereerde.

>> Het debat werd gestreamd en kan hier worden herbekeken (vanaf 00:25:18).

Vertel het verder: