Monique Samuel | Geloof als een kokende pan soep

Datum 4 februari 2014

Vorige week gaf Monique Samuel in NONA een vurige aftrap van de reeks Standpunt. Naar aanleiding van haar Standpunt over God schreef ze voor De Morgen en de Volkskrant een opiniestuk, mocht ze bij Werner Trio op bezoek in de Klarastudio (herbeluister) en is ze op 26 februari uitgenodigd bij Reyers Laat. Op 3 juni is Monique Samuel opnieuw te gast bij deBuren. Dan gaat ze in gesprek met Dyab Abou Jahjah over de Arabische Renaissance. U kunt haar Standpunt over God herbeluisteren , inclusief het gesprek met Karl van den Broeck en haar reacties op de vele publieksvragen.

Vorige week gaf Monique Samuel in NONA (Mechelen) een vurige aftrap van de reeks Standpunt. Naar aanleiding van haar Standpunt over God schreef ze voor De Morgen en de Volkskrant een opiniestuk (Nietzsche is dood. De behoefte aan religie en spiritualiteit is terug van weggeweest), mocht ze bij Werner Trio op bezoek in de Klarastudio (herbeluister het interview) en is ze op 26 februari uitgenodigd bij Reyers Laat. Op 3 juni is Monique Samuel opnieuw te gast bij deBuren. Dan gaat ze in gesprek met Dyab Abou Jahjah over de Arabische Renaissance. U kunt haar Standpunt over God herbeluisteren (podcast), inclusief het gesprek met Karl van den Broeck en haar reacties op de vele publieksvragen.

>> Alles over de reeks Standpunt

Publieksvragen

"In jouw verhaal blijft God een woord zonder concrete invulling. Waarom kies je niet gewoon voor existentiële twijfel, zeker als je er rekening mee houdt dat twijfel en verwondering zo mooi samengaan?"

 

"U heeft zoals u dat zo mooi stelt ‘kerkelijk geshopt'. Heeft u daarin ook kennis gemaakt met Moslims en hun geloof in Egypte? Hoe vrij/onvrij zijn zij in vergelijking met Christenen in Europa?"

 

"Is uw geloof dan toch uiteindelijk maar een product van uw denken? Bestaat zoiets als ‘een stem van God' wel echt, ook buiten het denken?"

 

"Hoe kijk je aan tegen het idee dat alle religies voortkomen uit 1 goddelijke waarheid? God zit in jouw hart. Hoe onderhoud jij jouw relatie met God? Is jouw beleving van het goddelijke nog verbonden met het christendom of staat het er los van?"

 

"Hoe bekijk jij de spanning tussen schaamteloze godsdienstigen (Islam, Evangelisten, etc.) die meestal erg orthodox/fundamentalistisch zijn in hun geloof en dus mensen uitsluiten; en de nieuwe wind van gelovigen - zoals jij - die volledig inclusief denken? Dat zijn toch totaal verschillende manieren van geloven?"

"Acht u geloof zonder groep/collectief mogelijk? Hoe matigen we radicale godsdienst? Hoe zorgen we voor individuele vrijheid?"

"Hoe kunnen wij voelen in ons hart wat geloof is, als wij niet hetzelfde religieus kader hebben gekregen/gehad? Geloof voelen in je hart, God als adem voelen in je longen is nog vaag..."

"Wie is jouw God en wat betekent hij in jouw lijden?"

"Is geloof voor sommigen niet gewoon een strategie om te overleven?"