Cultuurfonds

Grensverleggers

Bouw bruggen tussen Zuid-Nederland en Vlaanderen

Hoe het begon...

Grensverleggers bouwt verder op het BesteBuren-feestjaar (2015). Dat werd ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Nederlandse Rijksoverheid en vierde twintig jaar Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland. Een matching fonds, beheerd door DutchCulture  en deBuren, keerde steunenveloppes uit aan artistieke en culturele projecten die over de grenzen heen samenwerkten.
Grensverleggers werkt vanuit dezelfde geest maar is toegespitst op de Zuid-Nederlandse grensprovincies. In tegenstelling tot het feestjaar BesteBuren zal deBuren binnen Grensverleggers een proactieve rol van curator/bemiddelaar/makelaar spelen.

Wat is Grensverleggers?

Het fonds Grensverleggers ondersteunt initiatieven die de culturele en artistieke samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland wil versterken. 
Met financiële ondersteuning van de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland maken we tot en met december 2023 samen 200.000 euro beschikbaar voor nieuwe projecten.
De geselecteerde projecten worden waar mogelijk mee gecommuniceerd door deBuren en ontvangen een bedrag van 2.500 tot 20.000 euro.

Transmute

Bekijk hoe de voorstelling Transmute tot stand kwam met steun van Grensverleggers.

Alles bekijken
Hoe werkt Grensverleggers?

We ondersteunen projecten met bovenlokaal publieksbereik die leiden tot duurzame verbanden tussen cultuurmakers uit Vlaanderen en één of meerdere van de betrokken Nederlandse grensprovincies.
Het doel is om de samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland op het vlak van kunst en cultuur vanzelfsprekender, diverser en duurzamer te maken.

Wie kan zich aanmelden?

Grensverleggers is er voor organisaties of personen met rechtspersoonlijkheid gevestigd in Vlaanderen, Brussel, Nederlands Limburg, Noord-Brabant of Zeeland. Zij kunnen zich aanmelden met projecten waarvoor ze ofwel op zoek zijn naar een partner in het andere land - wij proberen dan te helpen – ofwel al een Vlaams - Zuid-Nederlands partnerschap op touw hebben. Wie een goed idee heeft kan zich bij deBuren aanmelden. Voor vragen en extra informatie kan je terecht bij Sylvia van den Hurk en Luc Dewaele via grensverleggers@deburen.eu.

Wildevrouw

Bekijk hoe de tentoonstelling van kunstenares Alexandra Crouwers tot stand kwam met steun van Grensverleggers.

Alles bekijken

Wil je meer duiding of info? Stuur dan een mailtje naar Joke Daniëls of Luc Dewaele via grensverleggers@deburen.eu.

Organisatie: deBuren, Provincie Limburg, Provincie Zeeland en Provincie Noord-Brabant

De deadline voor de laatste projectaanvraag verliep op 31 december 2023.
Hoe vermeld ik Grensverleggers in de communicatie van mijn gesteunde project?
 

De projectorganisatie vermeldt Grensverleggers in al zijn communicatie (minstens digitaal). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de actuele logo’s van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en van de ondersteunende provincies. Deze logo’s zijn hierboven te downloaden.

De volgende formulering wordt hierbij gehanteerd: “dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”

De organisator van een project gesteund door Grensverleggers dient binnen 8 weken na afloop van de activiteit een verantwoording van het project in bij deBuren.

resultaten