Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wilde Wijven

Heleen Debruyne en Sofie Vandamme onderzoeken in deze podcastreeks de manier hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven denken en dachten. 

Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas?

 

Over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten en bakfietsen…

 

 

 

AFLEVERINGEN

© Stijn Heyvaert

Sofie Vandamme

Sofie Vandamme is als docent en onderzoeker verbonden aan KASK/School of Arts in Gent. Sofie studeerde sociale wetenschappen en antropologie en doctoreerde op een onderzoek naar de voorstelling van ziekte in de literatuur: Koele minnaars, over medische verwoording en literaire verbeelding van ziekte. Haar expertise ligt op het kruispunt tussen de psychiatrie, de literatuur en de kunsten, met een bijzondere interesse voor alles wat met vrouw-zijn te maken heeft.   Momenteel doet zij een onderzoek naar psychische kwetsbaarheid bij vrouwelijke kunstenaars in literatuur en kunstenaarsteksten. Daarnaast runt ze De Letterie, een letterenhuis aan zee. 

© Johan Jacobs

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis. Ze publiceerde een roman, De Plantrekkers (2016). Samen met Anaïs van Ertvelde maakte ze de podcast Vuile Lakens, waarin ze bevragen hoe we met seks en lichamelijkheid omgaan. In 2017 werd Vuile Lakens ook een boek. Ze heeft een wekelijkse column in Humo en maakt radio bij Klara. Samen met Sofie Vandamme maakt ze een nieuwe podcast, Wilde Wijven.

Wilde Wijven is een coproductie van deBuren en KAAP. Met Heleen Debruyne en Sofie Vandamme.
Vertel het verder: