Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

VNJB Jury

Even voorstellen

 

De huidige jury voor de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs bestaat uit:

Henne Schuwer (voorzitter)

Henne Schuwer was van 1979 tot en met 2019 in dienst van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij beëindigde zijn diplomatieke loopbaan als ambassadeur in Washington (2015-2019), en was daarvoor Nederlands ambassadeur in Brussel (2010-2015). Na zijn pensioen kwam Schuwer weer in België wonen. Tijdens zijn carrière was hij sinds de jaren '80 verschillende malen in Brussel gestationeerd; in die periodes bouwde hij een bijzondere band met het land op. Henne Schuwer kreeg tijdens zijn Brusselse ambassadeurschap al te maken met de VNJB en is een fervent voorstander van het versterken van journalistieke banden tussen Vlaanderen en Nederland.

Joris van Casteren

Joris van Casteren is een Nederlandse schrijver, dichter en journalist. Hij studeerde journalistiek en filosofie, was redacteur van De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, schreef voor NRC/Handelsblad en HP/De Tijd en publiceert regelmatig in De Volkskrant. Zijn bekendste boeken zijn Lelystad (2008), genomineerd voor de Ako Literatuurprijs, Het been in de IJssel (2013), genomineerd voor de M.J. Brusse-prijs en Moeders lichaam (2019). Verder publiceerde hij enkele reportagebundels en twee boeken met verzamelde portretten van nog levende vergeten dichters en schrijvers.

Piet Depuydt

Piet Depuydt studeerde politieke wetenschappen en bedrijfseconomie in Gent en Leuven. Hij werkte als redacteur bij het financieel-economische weekblad Trends in België, richtte het maandblad Bizz op en werd daarna hoofdredacteur van Trends. Piet Depuydt schreef enkele spraakmakende boeken, waaronder De Kloof over de val van Fortis. Na een tussenstop bij de Nederlandse krant NRC Handelsblad is hij vandaag aan de slag bij De Tijd.

Petra de Koning

Petra de Koning is redacteur sociale zaken op de politieke redactie van NRC Handelsblad. Eerder was zij correspondent in Brussel voor NRC Handelsblad, werkte ze voor als algemeen verslaggever en politiek redacteur. Ze begon haar journalistieke carrière bij Vrij Nederland, in 1995 – na haar studie Algemene Letteren in Utrecht en de postdoctorale opleiding Journalistiek in Rotterdam.

Sabine Vandeputte

Sabine Vandeputte werkt sinds 1986 als journaliste voor VRT. Ruim tien jaar was ze verslaggever namens de omroep in Nederland; tussen januari 2013 en april 2015 vanuit standplaats Den Haag. Inmiddels is ze weer teruggekeerd naar België om daar het binnenlandse nieuws te verslaan. Eerder werkte ze als redacteur bij Knack Magazine en was ze projectleider bij Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Ook stond ze voor de klas als docente Journalistiek aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Vandeputte ging als laureaat van de Journalistenbeurs op uitwisseling bij de VPRO in Hilversum, de BNR in Amsterdam en de politieke redactie van NOS in Den Haag.

Vertel het verder: