Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Aanmelden VNJB onderzoeksbeurs

Onderzoeksbeurs

Grensoverschrijdend journalistiek onderzoek

Elke Vlaamse en Nederlandse journalist kan de onderzoeksbeurs aanvragen voor diepgravende journalistieke producties. De vakjury let op:

 

  • Vlaams-Nederlandse uitwisselingsperspectief
  • Maatschappelijke relevantie
  • Diepgang
  • Originaliteit en nieuwswaarde
  • Intentieverklaring van publicatie door een onafhankelijk medium
  • Begroting

Deelnemen?

Doe een aanvraag voor de onderzoeksbeurs, deadline: 15 februari 2023. Oordeel jury: uiterlijk 15 maart 2023. Publicatie van het onderzoek: uiterlijk 30 november 2023. Vragen bij het invullen? Stuur een mail naar vnjb@deburen.eu.


Wat?

 

Vlaanderen en Nederland bieden een beurs aan voor onderzoeksjournalistiek. Voorwaarden zijn dat het onderzoeksonderwerp maatschappelijk relevant is voor Vlaanderen en/of Nederland en dat het een diepgaand onderzoek betreft.

 

Verder moet er duidelijk een link tussen Vlaanderen en Nederland in het onderzoek verwerkt zijn. Deze link kan zitten in het onderwerp of in het onderzoek zelf. Bijvoorbeeld de samenwerking tussen journalisten over de grens heen of een Nederlandse journalist die onderzoek doet naar een Vlaams onderwerp.

 

Voor wie?

 

Elke Vlaamse of Nederlandse journalist kan een aanvraag doen. 

 

Voorwaarden

 

Een actueel onderwerp relevant voor Vlaanderen en/ of Nederland, een grondig onderzoek, de link Vlaanderen – Nederland geïntegreerd (in het onderwerp, het onderzoek of bij de onderzoekers), intentieverklaring voor publicatie door een relevant onafhankelijk medium. In het reglement vind je alle info rond voorwaarden en aanvraag van de beurzen.

 

Hoe?

 

  • Verras de vakjury met je originaliteit en met frisse inzichten.
  • Overtuig met je plan van aanpak.
  • Inschrijven kan via het aanvraagformulier.
  • Met vragen kun je terecht bij Xander Stroo (coördinator VNJB) via het mailadres vnjb@deburen.eu of telefoonnummer 0032 2 212 1938.


Ondersteuning en advies?

 

Voor ondersteuning bij het formuleren van het onderzoeksvoorstel, het zoeken naar een gastredactie of contacten bij verschillende mediabronnen, stelt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten haar hulp en netwerk ter beschikking. Je kunt de VVOJ contacteren via bureau@vvoj.nl of tel. 0031 85 047 1652.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 15 februari 2023.

 

Wie ging je voor?

Freelance journalisten Ruben Brugnera en Kim van Keken deden met de beurs een onderzoek naar private veiligheidsbedrijven.
Freelance journalist Jan De Deken doet met de beurs onderzoek naar het klimaatbeleid in de Lage Landen.
Vertel het verder: