Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Clauswandeling Kortrijk

© Eddy Posthuma de Boer

In 1983 wandelden Cees Nooteboom en Hugo Claus langs plekken die een rol spelen in Claus' Het verdriet van België. De gesprekken werden destijds voor Radio 2 opgenomen en nu omgezet in een audiowandeling, een initiatief van deBuren, de stad Kortrijk en De Bezige Bij, in samenwerking met VRT en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen).

Radiomaker Eva Moeraert kreeg de opdracht om het universum van het hoofdpersonage Louis Seynaeve opnieuw tot leven te wekken in een audiowandeling, waarin Hugo Claus zelf, samen met gewaardeerde vriend en collega-schrijver Cees Nooteboom, de hoofdrol speelt.

 

Eva Moeraert ging met de bestaande opnames aan de slag en verrijkte ze met fragmenten uit de roman, voorgelezen door Wim Opbrouck, en verbond de plaatsen met elkaar in een echte stadswandeling.

 

 

Wil je wandelen door Het verdriet van België? De wandeling kan je via een app van de stad Kortrijk downloaden. Een aanrader, ook voor wie het boek nog niet heeft gelezen.

 

 

Wat heb je nodig?

 

  • Volledig opgeladen smartphone of tablet.
  • Koptelefoon of oortjes.
  • + eventueel powerbank.

>> WANDEL DOOR HET VERDRIET VAN BELGIË

 

 

 

 

Het verhaal in een notendop
 

In 1939 is Louis Seynaeve een jaar of elf. Niet veel later breekt de oorlog uit. Deze turbulente periode van bezetting, geweld en verraad tekent Louis diep. Hij zwicht eerst voor de Duitse heroïek en discipline, maar keert er zich uiteindelijk ook met walging van af om een vrijgevochten kunstenaar te worden. Het verdriet van België eindigt omstreeks 1947, en brengt dus ook de nasleep van de oorlog – de bevrijding en de bestraffing van de collaboratie – in beeld.

 

 

De wandeling

 

In deze audiowandeling volgen we de voetsporen van Louis Seynaeve en bezoeken we de plekken waar enkele sleutelscènes in Het verdriet van België zich afspelen. Het reële Kortrijk en het Walle uit Het verdriet van België overlappen vaak, maar nooit helemaal. Claus voegt in zijn roman details toe, verdraait de feiten, kleurt bij,... De spanning tussen fictie en werkelijkheid is dan ook de rode draad van deze wandeling.

 

De wandeling bestaat uit 2 lussen die allebei starten en eindigen aan de toeristische dienst. Voor wandeling 1 volg je de rode lus, voor wandeling 2 de paarse. Je kan ook beide lussen in één keer doen. Kies dan in de app voor de volledige wandeling.

'Ik denk dat elke schrijver iets wat naar zijn werk terugverwijst, niet naar zijn persoon, dat hij dat waardeert.'

 Cees Nooteboom bij de lancering van de audiowandeling - Kortijk, 18 maart '18

Deze luisterwandeling is een initiatief van het Vlaams-Nederlands huis deBuren, de stad Kortrijk en uitgeverij De Bezige Bij.
Vertel het verder: