Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Rode Oor

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

In 2021 organiseren we Het Rode Oor voor de vijfde keer. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal om naar te luisteren, met de focus op erotische fantasie. Seks mag, maar hoeft niet.

 

Wil je een erotisch verhaal (maximaal 800 woorden) inzenden voor deze lustrumeditie? Dat kan via debbie@deburen.eu. De deadline is maandag 3 mei (voor 09:00).

'Twee waanzinnig aantrekkelijke mensen die vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig dingen voorstellen die slaapverwekkender zijn.'

Anaïs Van Ertvelde - jurylid Het Rode Oor 2020

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

 

Een vakkundige jury selecteert de acht beste verhalen, die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam (De Nieuwe Liefde) en Antwerpen op zondag 10 oktober 2021 voorgedragen worden door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden kiest de winnaar van Het Rode Oor. De winnaar krijgt Het Rode Oor (elk jaar een nieuw ontwerp) en een geldprijs van 350 euro. Naast een publieksprijs reiken we dit jaar voor het eerst Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury. 

 

Alle finalisten krijgen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. 

 

De jury van Het Rode Oor 2021 bestaat uit Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournalist), Abdelkader Benali (auteur) en Tobi Lakmaker (auteur).

 

'Laat seks een onderdeel zijn van je narratief. Je personages moeten iets willen en daar herkenbare emoties bij hebben.'

Mia Timiaan - Winnaar Het Rode Oor 2017

 

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

 

Anaïs Van Ertvelde was jurylid van Het Rode Oor 2020. Haar tip aan de kandidaten: ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ Ze pleit in haar column dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

 

Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen. Lees de tips van auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017 Mia Timiaan.

 

Ter inspiratie kan je hier de vier winnende verhalen beluisteren.

(+ nog twee mooie tips van Debbie Marbus en Simon(e) van Saarloos)

 

'Veel beschrijvingen van personages beantwoorden aan een heersende normativiteit. Als het functioneel is om uiterlijke kenmerken te benoemen dan is dat prima, maar anders laat je best voldoende ruimte over voor de verbeelding van de lezer/luisteraar.

Debbie Marbus - coördinator Het Rode Oor deBuren

'Vaak wordt gezegd: houd het klein, kies een lijn! Mijn tip zou zijn: doe dat niet! Wees wild, wees veel. Je stem verschijnt niet in wát je vertelt of beschrijft, maar in hoe je verschillende associaties, geuren en gebeurtenissen verbindt.'

Simon(e) van Saarloos - Jurylid Het Rode Oor 2020


Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

Vertel het verder: