Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Rode Oor

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

'Twee waanzinnig aantrekkelijke mensen die vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig dingen voorstellen die slaapverwekkender zijn.'

Anaïs Van Ertvelde - jurylid Het Rode Oor 2020

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

 

Een vakkundige jury selecteert de acht beste verhalen, die tijdens een simultaanfinale in het najaar in Amsterdam (De Nieuwe Liefde) en Antwerpen (Zuiderpershuis) voorgedragen worden door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. 

 

Wat valt er te winnen?

 

=> De acht finalisten bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een talentontwikkelingstraject van deBuren, The Writer's Guide (to the galaxy) en Hard//hoofd: een masterclass, een individueel redactiegesprek en de optie om het verhaal te herschrijven. 

=> De acht beste verhalen krijgen feedback van de jury, worden gepubliceerd op de site van deBuren, krijgen een illustratie en een podcastversie.

=> Tijdens de finale in het najaar wordt er een publieksprijs en een juryprijs uitgereikt. De winnaar van Het Rode Oor (publieksprijs) krijgt een print van de op maat gemaakte illustratie en een geldprijs van 500 euro. De winnaar van Het Rode Oortje (juryprijs) krijgt een print van de op maat gemaakte illustratie.

=> De verhalen van de winnaars worden gepubliceerd op Hard//hoofd.

 

'Laat seks een onderdeel zijn van je narratief. Je personages moeten iets willen en daar herkenbare emoties bij hebben.'

Mia Timiaan - Winnaar Het Rode Oor 2017

 

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

 

Anaïs Van Ertvelde was jurylid van Het Rode Oor 2020. Haar tip aan de kandidaten: ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ Ze pleit in haar column dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

 

Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen. Lees de tips van auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017 Mia Timiaan.

 

Ter inspiratie kan je hier de vier winnende verhalen beluisteren.

(+ nog twee mooie tips van Debbie Marbus en Simon(e) van Saarloos)

 

'Veel beschrijvingen van personages beantwoorden aan een heersende normativiteit. Als het functioneel is om uiterlijke kenmerken te benoemen dan is dat prima, maar anders laat je best voldoende ruimte over voor de verbeelding van de lezer/luisteraar.

Debbie Marbus - coördinator Het Rode Oor deBuren

'Vaak wordt gezegd: houd het klein, kies een lijn! Mijn tip zou zijn: doe dat niet! Wees wild, wees veel. Je stem verschijnt niet in wát je vertelt of beschrijft, maar in hoe je verschillende associaties, geuren en gebeurtenissen verbindt.'

Simon(e) van Saarloos - Jurylid Het Rode Oor 2020


Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

Vertel het verder: