Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Rode Oor

Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Sinds 2017 organiseren deBuren, De Nieuwe Liefde en Lucas De Man met zijn Stichting Nieuwe Helden de schrijfwedstrijd Het Rode Oor. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal om naar te luisteren, met de focus op erotische fantasie. Seks mag, maar hoeft niet.

Een vakkundige jury selecteert elk jaar de acht beste verhalen, die tijdens een finalemoment voorgedragen worden. Het publiek stemt voor hun favoriete verhaal en kiest zo de winnaar.

 

De winnaar krijgt 'Het Rode Oor' (telkens een ander ontwerp), een geldprijs van 250 euro en feedback van de jury. De 8 beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. De beste verhalen krijgen ook een plaats in de erotische tentoonstelling die Lucas De Man met Nieuwe Helden in 2020 ontwikkelt.

'Twee waanzinnig aantrekkelijke mensen die vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig dingen voorstellen die slaapverwekkender zijn.'

Anaïs Van Ertvelde - jurylid Het Rode Oor 2020

Ondertussen zijn ook professionele podcasts gemaakt van de winnende verhalen en zijn we volop bezig om alle verhalen uit de shortlists aan te bieden in podcastvorm.

'Laat seks een onderdeel zijn van je narratief. Je personages moeten iets willen en daar herkenbare emoties bij hebben.'

Mia Timiaan - Winnaar Het Rode Oor 2017

'Veel beschrijvingen van personages beantwoorden aan een heersende normativiteit. Als het functioneel is om uiterlijke kenmerken te benoemen dan is dat prima, maar anders laat je best voldoende ruimte over voor de verbeelding van de lezer/luisteraar.

Debbie Marbus - coördinator Het Rode Oor deBuren

'Vaak wordt gezegd: houd het klein, kies een lijn! Mijn tip zou zijn: doe dat niet! Wees wild, wees veel. Je stem verschijnt niet in wát je vertelt of beschrijft, maar in hoe je verschillende associaties, geuren en gebeurtenissen verbindt.'

Simon(e) van Saarloos - Jurylid Het Rode Oor 2020


Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde en VPRO Mondo. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

Vertel het verder: