Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijfresidentie: de resultaten

Het notitieboekje van Maud Vanhauwaert (Parijs 2012)
In deze kamers wordt er geschreven. Door Emma Ringelding (Parijs 2016)

De deelnemers van onze schrijfresidentie krijgen twee weken de tijd om aan nieuw materiaal te werken. Het resultaat? Onverwachte verhalen, gedichten, reportages, essays, tekeningen en meer. Blader door ons online Magazine

 

'Doordat er zoveel tijd was om te schrijven, heb ik voor het eerst eens een langer verhaal geschreven.’ (Lize Spit)

Schrijvers, dichters, journalisten, radiomakers, stripauteurs, theatermakers. In de loop van de jaren ging een erg bonte groep aan schrijftalent uit Vlaanderen en Nederland met deBuren aan Parijs.

 

Ze krijgen er twee weken de tijd om aan nieuw materiaal te werken: één vrije bijdrage en (sinds 2013) één opdrachttekst. In 2017 lieten we de deelnemers een literaire reflectie schrijven rondom de thema's geluk of tijd.

 

De artikels, reportages, kortverhalen en gedichten verschenen al in De Groene Amsterdammer, Trouw, NRC HandelsbladKnack, Das Magazin, rekto:verso, op hard//hoofd, de-gids.nl ...

 

 

‘Even weg zijn van het vertrouwde geeft verse zuurstof voor het schrijven.’ (Esther De Soomer)

De schrijfresidentie laat sporen na

 

  • Marieke Rijneveld schreef tijdens de residentie van 2014 de gedichtencyclus Bill Viola, geïnspireerd op een tentoonstelling van videokunstenaar Bill Viola in het Grand Palais. Zeven van de acht gedichten nam ze op in haar debuutbundel Kalfsvlies waarmee ze de C. Buddingh'-prijs won.
  • In de zomer van 2014 schreef Lies Van Gasse in Parijs onder andere een graphic poem: Een binnenplaats - Hôtel Dieu. Het gedicht nam ze later op in haar bundel Zand op een zeebed.
  • Maud Vanhauwaert schreef in Parijs de gedichtencyclus si vite, si loin, silence. Fragmenten daaruit nam ze later op in haar bekroonde bundel wij zijn evenwijdig.

Nieuwe stemmen

Lees, bekijk en beluister wat de deelnemers tijdens de residenties maakten in ons online Magazine.

Lees! Luister! Kijk!
Vertel het verder: