Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Let's slam!

Slamtalent uit de Lage Landen tijdens je lunchpauze

In het kader van de week van het Nederlands richt deBuren hebben Oren zich op het live gebrachte woord, met een Vlaams-Nederlandse affiche aan dichtkunst en slam poetry. Met Carmien Michels (huidig Europees kampioen Poetry Slam en finalist World Slam Poetry), Seckou Ouologuem (gelauwerd slammer en één van de grondleggers van de scene in de Lage Landen), Merlijn Huntjens (stadsdichter van Heerlen en finalist NK Poetry Slam 2016 en 2017) en aanstormend talent Lisette Ntukabumwe, die vorig jaar haar eerste novelle uitbracht: Niets is minder waar.

Carmien Michels (c) Koen Broos

Woordkunstenaar en spoken word icoon Seckou Ouologuem stond op zijn dertiende met vrienden te rappen op straat. Rond zijn twintigste stapte hij over naar slam, in het Nederlands omdat hij merkte dat zijn publiek daardoor ook echt naar zijn tekst luisterde. Slam en alle aanverwante live formats waarmee hij bezig is komen voor hem uit een maatschappelijk engagement: "Ik hoop vooral dat de groei van de scene niet ten koste gaat van de sense of urgency, de nood om iets te vertellen, taboes aan te kaarten, dingen die niet besproken kunnen worden bespreekbaar te maken", vertelt hij in dit interview met Kif Kif. Poëzie zal volgens hem nooit mainstream zijn. Poëzie is "per definitie een uitzondering, zeldzaam maar waardevol."

Merlijn Huntjens is stadsdichter van Heerlen, slammer en dichter met twee bundels op zijn naam. Zijn performances zijn direct, rechttoe rechtaan en persoonlijk.

In 2016 en 2017 was Merlijn finalist in het NK Poetry Slam, georganiseerd door het Literatuurhuis in Utrecht. In 2015 richtte hij samen met Nina Willems PANDA op. Samen maken zij werk waarin poëzie en performance centraal staat en organiseren zij Borderlines Poetry Slams in de Euregio.

Als stadsdichterschap laat Merlijn zich opmerken door projecten waarbij de burger inspraak krijgt. 

 

Aan Meander vertelt hij hoe verweven persoonlijke ontwikkeling en poëzie voor hem zijn: "Ik merk dat de poëzie goed is als ik groei, dus als er letterlijk nieuwe ervaringen zijn of er nieuwe verbindingen worden gelegd in mijn hoofd. Als ik per ongeluk leer doordat ik toevallig eerst nieuwsgierig was geeft me dat een eurekagevoel. Als ik kalm ben is de poëzie kalm. Als ik gestrest ben is de poëzie dat ook en heeft het geen tijd voor me, net zomin als ik dan tijd voor de poëzie heb."

Carmien Michels is schrijver en performer, tussen pen en podium, urban en klassiek. In 2016 won ze het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Op het wereldkampioenschap in Parijs haalde ze in datzelfde jaar de derde plaats. Sinds november 2016 is ze Europees kampioen Poetry Slam. Hierdoor trad ze niet alleen op in Europese grootsteden en dorpen, maar ook van Jeruzalem tot Montreal. Carmien is kind aan huis bij deBuren: in 2016 nam ze deel aan onze fel gegeerde Parijsresidentie voor jong schrijverstalent, én stuurden we haar naar Münster voor citybooks; daaruit kwam onder meer het audioboek Niet lang meer voort.  

 

"Ik was altijd bang van poëzie. Ik vond dat duf en saai. Iets elitairs. Ik dacht dat poëzie iets was voor oude mannen, omdat we op school enkel gedichten lazen van mannen uit de jaren vijftig en zestig. Daar zit uiteraard goede poëzie tussen, maar het waren niet de rolmodellen die ik zocht. Pas de laatste jaren heb ik ontdekt hoe bevrijdend poëzie kan zijn. Je kan er grote gedachten in iets kleins weergeven en eindeloos spelen met woorden" (Michels in een gesprek met Bill.be naar aanleiding van haar passage op het literatuurfestival Bru.Taal).

 

Dichter-schrijver Lisette Ntukabumwe bracht twee dichtbundels en een novelle uit, bestormt met regelmaat de slam-planken, en maakte als Young Art Reporter deel uit van de jonge kritische community rond het Kunstenfestivaldesarts (in samenwerking met De Veerman). 

€ 10 vvk (€ 7 voor -26/65+) of € 12 add (enkel contant), inclusief lunch. Keuze uit drie soorten soep en het beste brood van Brussel.

Organisatie: deBuren i.s.m. Choosy
Literatuur & taal
Podium & muziek

Dit evenement vond plaats op vrijdag 13 oktober 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Koop nu je tickets! €10/€7 VVK Inclusief lunch. vrijdag 13 oktober 2017 12:30 - 13:30