Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Luuk van Middelaar: De nieuwe politiek van Europa

Boekpresentatie met gastsprekers Herman Van Rompuy, Mendeltje van Keulen & Stefan Rummens (KU Leuven)
Luuk van Middelaar (c) Sake Elzinga

Boekpresentatie & debat met als gastsprekers Herman Van Rompuy, Mendeltje van Keulen en politiek filosoof Stefan Rummens (hoogleraar KU Leuven). De eerder aangekondigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert moest afzeggen wegens andere verplichtingen. 

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Nederlandse ambassade in Brussel organiseren de Belgische presentatie van het nieuwe boek van politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar: De nieuwe politiek van Europa (Historische Uitgeverij). Voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy leidt de avond in. Vervolgens gaat Van Middelaar onder leiding van Tomas Vanheste (Europaverslaggever van de Correspondent) in gesprek met Mendeltje van Keulen en Stefan Rummens. Mendeltje van Keulen is griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer. Eerder werkte zij als adviseur Europa bij enkele overheidsinstellingen en bij Instituut Clingendael. Stefan Rummens is hoogleraar Politieke Filosofie aan de KU Leuven en auteur van o.a. Wat een theater! Politiek in tijden van populisme en technocratie (2016).

 

Over boek en auteur

 

 

Luuk van Middelaar (1973) is toonaangevend historicus en politiek filosoof in Nederland en Europa. Van 2010 tot 2014 was hij speechwriter en politiek adviseur van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Sinds 2015 is Van Middelaar hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden en hoogleraar Europese studies in Louvain-la-Neuve. Hij is vast politiek commentator van NRC Handelsblad en het Vlaamse De Tijd.  Zijn vorige boek De Passage naar Europa is veelvuldig bekroond en is wereldwijd vertaald.


De nieuwe politiek van Europa
De enerverende machtsstrijd in Europa leesbaar en hanteerbaar maken, dat is wat De nieuwe politiek van Europa biedt. Met schwung laat Luuk van Middelaar zien hoe politici in Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en Den Haag de Unie met horten en stoten instellen op de toekomst. Acht jaar na De passage naar Europa komt hij opnieuw met een wervelende geschiedenis van het heden, even onthullend als leerzaam.

 

Luuk van Middelaar bevindt zich tussen 2010 en 2015 in het zenuwcentrum van de Europese politiek, en ziet voor zijn ogen hoe de gedaanteverandering van Europa zich voltrekt. In de Europese Raad ontdekken de verzamelde regeringsleiders al improviserend wat het betekent één munt, één grens, één Unie te delen. De Europese verkiezingsjaren 2016 en 2017 maken duidelijk dat de groeiende oppositie tegen de Brusselse consensus niet zomaar zal verdwijnen. Overtuigend verbindt Van Middelaar de dynamiek van de lange ontwikkeling, onvoorziene gebeurtenissen en opstandige bewegingen met Europa’s handelen. Haarfijn beschrijft hij hoe de gebeurtenissenpolitiek zich ontpopt als antwoord op de overrompelende onvoorspelbaarheid van de geschiedenis. In de afgelopen jaren heeft de Brusselse regelfabriek haar natuurlijke grens bereikt. Het publiek is opgestaan. Het schouwspel laat niemand meer koud.Organisatie: deBuren en de Nederlandse ambassade i.s.m. Historische Uitgeverij

 

 

Organisatie: deBuren en de Nederlandse ambassade
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 4 oktober 2017

De Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10, Brussel

Vertel het verder:
Uitverkocht! woensdag 4 oktober 2017 19:30 - 21:00