Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Avond van de Afrikaanse roman

Mag ek jou soen?
Amy Jephta / Ingrid Winterbach (c) Brenda Veldtman / Willem Anker

Van 29 september tot en met 8 oktober 2017 vindt voor de derde keer de Week van de Afrikaanse roman plaats en trekt het kruim van de hedendaagse Afrikaanse literatuur door de Lage Landen. 

Ingrid Winterbach is in Zuid-Afrika een bijzonder gekend en veelvuldig bekroond schrijver, hoewel haar werk vaak als ‘minder toegankelijk’ wordt omschreven. Ze creëert als schrijver een eigen complex universum, waardoor het lezen van haar romans keer op keer een uitdagende ervaring is. Het werk van Peter Verhelst zou op eenzelfde manier omschreven kunnen worden, hoewel ook hij net om die reden vaak en veelvuldig bekroond en gelauwerd wordt. Schrijver en journalist Roderik Six gaat met hen op zoek naar wat literatuur vermag en of hermetisch überhaupt staat voor ontoegankelijk.

 

Roderik Six (c) Studio Edelweiss / Peter Verhelst (c) Stephan Vanfleteren / Ingrid Winterbach (c) Brenda Veldtman

Hagar Peeters en Willem Anker zijn het tweede literaire duo die met elkaar in gesprek zal gaan. Beiden schreven ze een uitzonderlijk krachtige roman over belangrijke passages in de wereldgeschiedenis. Beide romans werden bejubeld én bekroond: Malva werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs en Buys, door Podium onlangs vertaald naar het Nederlands, met de Hertzogprijs, de belangrijkse Zuid-Afrikaanse literatuurprijs. Beiden geven ze hun hoofdpersonages een eigen stem en schrijven ze het vehaal neer vanuit de ik-persoon, wat zorgt voor een intense leeservaring en een intieme inkijk in de beweegredenen van de protagonist. Jildou Fabriek is koppelaar van dienst. 

 

Veelbelovend theatermaakster Amy Jephta opent de avond met een tekst waarin ze het ongemak van een eerste ontmoeting onderzoekt; hetzij tussen twee mensen, hetzij tussen twee culturen.

 

Dichter en singer-songwriter Andries Bezuidenhout sluit samen met Jannie du Toit de avond muzisch verantwoord af. 

 

MEER LEZEN/LUISTEREN:

Ingrid Winterbach is voor deBuren geen onbekende. Ze maakte eerder ook al het citybook Oorblyfsels (Wat overblijft). Andere citybooks over Grahamstown en Stellenbosch vind je respectievelijk hier en hier. Een overzicht van de naar het Afrikaans vertaalde citybooks & radioboeken vind je hier.

Organisatie: deBuren en Week van de Afrikaanse roman.
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op woensdag 4 oktober 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop nu je tickets! Basisprijs ‚ā¨5 woensdag 4 oktober 2017 19:30 - 21:30