Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De maakbare tijd

Tijd voor Tongeren

Wordt het niet eens tijd voor een Minister van Tijd? En wie, vanuit zijn specifieke kennis en kunde, zou die rol goed kunnen vervullen? Een avond om niet te missen – tenzij u geen tijd heeft natuurlijk.

 

Eerder dit jaar stelde de stad Tongeren het gloednieuwe cultuurfestival MoMeNT voor: een project dat parallel loopt met de zomertijd en eindigt bij het begin van de wintertijd (dit jaar 29 oktober). Op vrijdag 27 oktober 2017 organiseert deBuren, samen met cc De Velinx en MoMeNT, als grande finale van het festival een heus Tijdcongres: een literair-muzikale publieksavond rond, dat spreekt voor zich, de maakbaarheid van tijd.

 

De rode draad doorheen de avond is de verkiezing van de eerste Minister van Tijd. We vermoeden dat een geëngageerde schrijver, zoals Rachida Lamrabet, anders kijkt naar het concept tijd dan een wetenschapper, zoals Ignace Glorieux, en die laatste zal dan weer andere ideeën hebben over de impact van tijd op onze levens dan een theatermaker of een acteur, zoals Freek Vielen. Vanuit hun verschillende achtergrond en verschillende discipline voeren deze drie prominente stemmen een vurig pleidooi waarmee ze zich zullen profileren als de enige rechtmatige Minister van Tijd. 

 

Het publiek zal, zoals het in een democratie betaamt, beslissen welke van de drie kandidaat-ministers de uiteindelijke Minister van Tijd wordt. De Minister van Tijd krijgt een ambtstermijn van een jaar en zal aan zijn taken worden herinnerd middels 'De Zandloper van Tongeren', een kunstwerk van een lokaal talent. 

 

Tussen de pleidooien van de kandidaat-ministers door, dragen vier jonge makers, die deze zomer deelnamen aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs, hun interpretatie voor van Tijd. De tekst van Sabrine Ingabire (BE) komt binnen als een tikkende tijdbom, terwijl Yousra Benfquih (BE) het publiek vergast op een sprookjesachtige parabel. Lotte Lentes (NL) gaat als literaire onderzoeker in gesprek met de tijd , terwijl Jana De Kockere (BE) een reeks ingetogen personages laat spreken over de tijd.

 

Muzikante Iris Penning weeft haar muziek subtiel tussen de voordrachten door, terwijl Frank Vander Linden (De Mens) de avond besluit met een exclusieve preview van zijn nieuwste solo-album ‘24 uur’. Jelle Van Riet is gastvrouw van dienst. 

 

Leestip: in de aanloop naar deze avond schreven ook Esther De Soomer, Julie Cafmeyer, Kees de Haan, Sarah Arnolds en Tjeerd Posthuma ieder een artistieke reactie op dit thema. Allemaal namen ze deze zomer deel aan onze schrijfresidentie in Parijs.

Organisatie: deBuren, MoMeNT en de VELINX.
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op vrijdag 27 oktober 2017

de VELINX, Dijk 111, Tongeren

Vertel het verder:
Koop nu je tickets via www.develinx.be vrijdag 27 oktober 2017 20:30 - 22:00