Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Boekpresentatie Klont | Maxim Februari

Een onconventioneel dubbelinterview over kunstmatige menselijkheid
Portret Maxim Februari (c) Bob Bronshoff

"Briljante roman van Maxim Februari over hoe mens te zijn in een 'gedataficeerde' wereld. Niet eerder verpakte hij zijn zoektocht zo geestig, sprankelend en veelzijdig." - De Volkskrant (5 *****)

Hoe houdt de mens greep op zijn leefwereld in tijden waarin hij op quasi kinderlijke wijze afhankelijk is geworden van technologie?

Maxim Februari onderzoekt deze filosofische kwestie bij monde van zijn twee protagonisten Boda Klein en Alexei Krups in zijn nieuwste roman Klont. Het hoofdpersonage Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. De antagonist Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën.

 

deBuren ontvangt Maxim Februari voor een onconventioneel dubbelinterview naar aanleiding van de lancering van Klont in Vlaanderen. Voor de gelegenheid stellen niet één maar twee interviewers de vragen. Journaliste Cathérine Ongenae en filosoof en bioloog Ruben Mersch stippen de leidende thema's aan en gaan elk vanuit hun achtergrond en vakgebied in op de onderwerpen die Maxim Februari aanraakt in Klont

 

"Als je de robottraditie tot in de oudheid volgt, zie je dat de mens altijd op zoek is geweest naar een manier om zelf leven te creëren en te controleren. Een kunstmens maken en er zelf een geest in blazen is een oud streven. Denk maar aan de robotbouwers uit de 12de eeuw, of de Golem uit de joodse traditie. De mens is nu eenmaal een technologisch wezen. Toch is die robotica geen kwestie van kille technologie. De drang om dingen te maken en die leven in te blazen, komt voort uit een romantisch verlangen. Het is een manier om aansluiting te vinden bij de bezielde natuur.” - Maxim Februari over Klont in De Morgen (gepubliceerd op 4 oktober 2017).

 

"De alwetende verteller klinkt als God, die doodverklaard is door de mens en nu geniet van hoe de mens zichzelf overbodig aan het maken is. Juist uit die afstandelijkheid blijkt de betrokkenheid van de schrijver en de urgentie van het materiaal. Het stelt ons in staat onszelf van bovenaf te zien, in de blinde cirkels die we rennen. 'De mens was niet alleen koning van de oneindige ruimte, maar ook slaaf van zijn eigen minderwaardigheid.' Klont laat superieur zien hoe hard we romans nodig hebben. In elk geval deze." - De Volkskrant over Klont (gepubliceerd op 14 oktober 2017)

'De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld', zegt een collega van Alexei Krups. Leren we de wereld en de mens beter begrijpen door de vooruitgang? Of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle verliezen?’

Maxim Februari

Maxim Februari is naast een bijzonder schrijver, ook jurist en filosoof. Hij debuteerde in 1989 met de roman 'De zonen van het uitzicht' en ontpopte zich in de bijna dertig jaar die volgden tot een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. In 2007 publiceerde hij de grote roman 'De literaire kring', die nationaal en internationaal bejubeld werd. Het boek won de Annie Romein-Verschoorprijs en behaalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs en de longlist van de International impac Dublin Literary Award. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre. Februari publiceerde eerder onder de namen M. Februari en Marjolijn Februari.
Organisatie: deBuren en Prometheus.
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op woensdag 18 oktober 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Gratis! Wees zeker van je zitje en reserveer nu woensdag 18 oktober 2017 20:00 - 22:00