Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijversgesprek: Wim Peumans en Sulaiman Addonia

In het kader van de residentie van Wim Peumans aan de Jan van Eyck Academie
Foto Sulaiman Addonia © Lyse Ishimwe. Foto Wim Peumans © Thomas Sweertvaegher/De Morgen

Op donderdag 1 december om 20:00 uur gaan writer-in-residence Wim Peumans en Eritrees-Ethiopische-Britse schrijver Sulaiman Addonia met elkaar in gesprek. Met dit gesprek rondt Peumans zijn werkperiode aan de Jan van Eyck Academie af. Het gesprek vindt plaats in het Engels.

Wim Peumans is schrijver en doctor in de antropologie, hij deed onder meer onderzoek naar de relatie tussen seksualiteit, migratie en Islam. Sulaiman Addonia schrijft over migratie en zijn ervaringen in een vluchtelingenkamp, maar ook over liefde en seksualiteit. Peumans wil met Addonia in gesprek over migratie, seksualiteit en queerness, en over het idee van stilte als een taal.

Beide schrijvers zullen voordragen uit eigen werk en het gesprek zal geleid worden door Nisrine Mbarki.

 


Iedereen is van harte welkom om het gesprek te volgen in het Jan van Eyck Auditorium of via ZoomYouTube en Vimeo.

Werk van Wim Peumans en Sulaiman Addonia is op de avond zelf verkrijgbaar.

Over de sprekers

 

Wim Peumans was in 2022 de Vlaamse writer-in-residence aan de Jan van Eyck Academie. Hij is schrijver en doctor in de antropologie, en publiceerde twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en Islam, waaronder Queer Muslims in Europe (2018) en een politieke biografie over zijn vader, Een Zachte Anarchist (2019). In zijn eerste literaire non-fictiewerk, Habibi (2021), tekende hij tien persoonlijke verhalen op van lgbt-moslims. Het boek werd genomineerd voor de Vlaamse Diversity Award.

 

De teksten van Wim Peumans worden gestut door een grote hoeveelheid onderzoek en veldwerk. Op de Jan van Eyck Academie werke hij aan een biografie van de rivier de Maas. In dit literaire non-fictieboek vertelt hij haar verhaal als een mozaïek. Enerzijds brengt hij de Maas daarin als politieke grens, natuurgebied, economische slagader, archeologische vindplek en historisch kruispunt in kaart, om haar anderzijds als zoon van Moeder Maas op persoonlijke wijze te beleven.

 

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopische-Britse schrijver. Als kind vluchtte hij in 1976 uit Eritrea en groeide op in een Soedanees vluchtelingenkamp. Uiteindelijk zou hij via Saoudi-Arabië en Londen in 2010 in Brussel belanden. Zijn boeken gaan over migratie en zijn ervaringen in het vluchtelingenkamp. Het zijn snijdende verhalen, zeer beeldend en indringend vertelt. Maar Addonia’s boeken gaan óók en misschien nog wel meer over de liefde, over gender en seksualiteit. Zijn romandebuut, Als gevolg van liefde (The Consequences of Love, 2008) is inmiddels in 20 talen vertaald en stond op de shortlist stond van de Commonwealth Writers’ Prize. Zijn tweede roman, Stilte is mijn moedertaal, (Silence is My Mothertongue, 2019) stond op de longlist van Orwell Prize for Political Fiction.

 

In Brussel zette Addonia de Refugee Writing Academy op en het Asmara-Addis Literary Festival (In Exile). Dit internationale literatuurfestival met pan-Afrikaanse wortels wil een thuis zijn waar samenlevingen kunnen worden gevierd in al hun diversiteit, complexiteit en schoonheid, en waar ideeën vrij kunnen migreren door literaire landschappen.

 

Nisrine Mbarki is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist, vertaler en programmamaker voor onder meer Winternachten, redactielid van Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands.

De werkperiode van Wim Peumans is mogelijk gemaakt dankzij de Jan van Eyck Academie, Passa Porta, deBuren en Literatuur Vlaanderen.
Cultuurbeleid
Literatuur & taal

donderdag 1 december 2022

20:00 - 21:30

Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht

Gratis. Reserveren niet nodig.
Vertel het verder:
Gratis. Reserveren niet nodig. donderdag 1 december 2022 20:00 - 21:30