Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

A vos marques: samenspel!

Gui Polspoel leidt een discussie n.a.v. de nieuwe nummers van De Lage Landen en Septentrion

Sport is emotie, sport is competitie, sport is rivaliteit. Allemaal waar, maar sport is ook een spiegel van de maatschappij. Nu de ogen van de wereld zijn gericht op Qatar voor het WK voetbal trekken de nieuwe edities van de lage landen en Franstalig zustertijdschrift Septentrion heldere lijnen tussen sport, kunst en samenleving. deBuren en Ons Erfdeel nodigen gastsprekers uit Nederland en België uit voor een verdiepende discussie. Het gesprek is tweetalig Nederlands-Frans (met tussentijdse samenvatting in de andere taal).

Waarom ziet België het Nederlands elftal altijd als de ultieme rivaal van de Rode Duivels terwijl Nederland vooral wil concurreren met Duitsland? Hoe is dat historisch te verklaren en heeft de ‘gouden generatie’ van het Belgische voetbal daaraan iets kunnen veranderen? En hoe zit het met de rivaliteit België-Frankrijk? Wat is het verband tussen sport en (nationale) identiteit?

Verder gaan we in op het opvallende succes van vrouwelijke sporters in Nederland. Hoe is dat te verklaren en kan België daarvan iets opsteken? En tot slot vragen we ons halverwege het WK in Qatar af of het voetbal, met zijn vele initiatieven rond community building, de wereld kan redden – of toch een beetje beter maken.

Tijdens de avond treedt dichter/performer Anne Bosveld op met een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst.

Version française: cliquez ici.


Tickets: gratis na reservering.
Nederlands en Frans gesproken.

Sprekers

 

  • Gui Polspoel (moderator) - voormalig sportjournalist, televisiepresentator en politiek journalis
  • Harm Kaal - universitair hoofddocent aan het departement Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar onder meer de interactie tussen sport en politiek
  • Anne Bosveld - schrijver, dichter en spoken word-performer. In 2020 nam ze deel aan de jaarlijkse Schrijfresidentie van deBuren. Ze speelde eerder profvoetbal bij FC Twente en het Nederlands Jeugdelftal en was actief als bokser. 
  • Rodrigo Beenkens - sportjournalist en commentator bij de Franstalige omroep RTBF.
  • Bieke Purnelle - directeur van Rosa (kenniscentrum voor gender en feminisme), koersfanaat, schrijfster en columnist bij De Standaard.
Organisatie: deBuren en Ons Erfdeel.
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

woensdag 7 december 2022

19:30 - 21:00

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Reserveer je gratis ticket!
Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! woensdag 7 december 2022 19:30 - 21:00