Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ongelijk maar eerlijk

Gesprek over de verloning van auteurs in Vlaanderen en Nederland

Tijdens het twaalfde werkcongres van de VAV organiseren we een sessie rond de eerlijke verloning van auteurs in Vlaanderen en Nederland. Twee recente studies hierover bieden stof tot discussie.

Slechts een handvol Nederlandstalige auteurs komen rond van royalty's alleen. Financieel zijn auteurs, vertalers en illustratoren ook afhankelijk van andere (deeltijdse) banen, beurzen en opdrachten. Hoe zulke opdrachten gehonoreerd worden, verschilt sterk. De afgelopen twee jaar werd zowel in Vlaanderen als Nederland onderzoek gedaan naar de vergoedingspraktijken van literaire organisatoren, bibliotheken, scholen en boekhandels. Ook auteurs werden uitgebreid bevraagd. Wat blijkt uit deze onderzoeken? Is er een groot verschil tussen Vlaanderen en Nederland? En hoe moet nu worden omgegaan met de inflatie?

 

Tijdens deze sessie presenteert Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren en voorzitter van het OLO, de beide onderzoeken. Hierna treedt hij in gesprek met Carlo van Baelen van de VAV en Ilke Froyen, directeur van Passa Porta. De auteurs die deelnemen aan dit panel zijn Guy Daniëls, die al 25 jaar door Vlaanderen trekt met Meester Guy’s Verteltent, de Nederlandse Nikki Dekker, die zowel als schrijver, moderator en audiomaker voor tal van partijen in het literaire veld werkt, en auteur en bib-medewerker in Wevelgem Koen D’Haene. Zij gaan ook graag in gesprek met het publiek.


Tickets: 35 euro | 20 euro voor leden van VAV. Deze bedragen worden aan de kassa met 10 euro verhoogd.

Over de onderzoeken

 

De twee Vlaamse onderzoeken Ongelijk maar eerlijk 1 & 2 werden uitgevoerd door Kila van der Starre in opdracht van de VAV, Literatuur Vlaanderen en het OLO (Overleg Literaire Organisatoren). Haar beide rapporten zijn hier te lezen. Het Nederlandse onderzoek Fair Pay bij Letterenorganisaties werd gevoerd door HTC Research in opdracht van VLAM21 (Verenigde Literaire Activiteiten en Manifestaties).

Organisatie: deBuren, VAV, OLO en Passa Porta.
Cultuurbeleid
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zaterdag 26 november 2022

Letterenhuis , Minderbroedersstraat 22, Antwerpen

Vertel het verder:
Koop je ticket! zaterdag 26 november 2022 13:45 - 15:15